În cursul zilei de ieri, mai mulți profesori au inițiat o grevă de avertizare, timp de două ore, în care aceștia s-au aflat în clase, alături de elevi, însă nu au predat. Decizia acestei acțiuni a fost determinată de salariile mici, cât și de lipsa finanțării din Educație, alături de alte nemulțumiri. Sorin Cîmpeanu a avut și prima reacție după grevă, transmițându-le un mesaj de încurajare dascălilor, amintindu-le că interesul copiilor trebuie să fie în prim plan.
În urma grevei de avertisment inițiată de către mai mulți profesori din învățământul preuniversitar, membrii celor două federaţii reprezentantive, Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) şi Federaţia Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret”, Sorin Cîmpeanu face apel la conștientizarea situației de către aceștia, amintindu-le cine va suporta consecințele nefaste ale acestei situații tensionate, respective elevii.
Oficialul din Educație admite că nemulțumirile profesorilor sunt îndreptățite, dar le cere să aibă puțină răbdare. Mai mult, ministrul le reamintește faptul că, din bugetul pentru 2022 au fost alocate deja creșteri salariale în Educație, într-un context nefavorabil din punct de vedere financiar. Cu toate acestea, Sorin Cîmpeanu își ia angajamentul plății restanței privind noi creșteri salariale.
„Îmi exprim încrederea că profesorii, învățătorii și educatorii vor continua să pună în prim plan interesul copiilor, chiar dacă apreciem revendicările ca fiind pe deplin justificate.
Să nu uităm, însă, faptul că, în pofida constrângerilor impuse de obligația respectării deficitului bugetar asumat ca țară, în anul 2022 au fost alocate creșteri salariale de 4% în Educație, ajungându-se la un total de 20% din creșterile salariale (în valoare de 32%) prevăzute de Legea 153/2017. În consecință, rămâne restantă obligația de creștere a salariilor în învățământ cu 12%”, a explicat Sorin Cîmpeanu, potrivit Mediafax.
Astfel, se prevede ca profesorii să primească salarii mai mari, odată cu rectificările bugetare, atunci când vor fi înregistrate creșteri la bugetul statului.
„Sunt convins că la momentul rectificării bugetare, în condițiile creșterii încasărilor la bugetul de stat, se vor identifica soluții de acoperire a obligațiilor asumate”, a precizat ministrul Sorin Cîmpeanu.
Vă reamintim că printre obiectivele acestei greve a cadrelor didactice, se numără creșterea salariilor, plata orelor suplimentare, acordarea sporurilor de muncă, suplimentarea numărului de posture didactice auxiliare.
„1. ACORDAREA, încă de la începutul anului 2022, a salariilor de bază prevăzute de anexele la Legea-cadru nr. 153/2017 pentru personalul din învățământ (cadre didactice, personal didactic auxiliar și nedidactic);
2. ALOCAREA procentului de 6% din P.I.B. pentru finanțarea educației;
3. ADOPTAREA UNEI MĂSURI LEGISLATIVE DE NATURĂ REPARATORIE, prin care întregul personal didactic să beneficieze de calculul și plata corecte ale drepturilor salariale cuvenite conform tranșelor de vechime în învățământ (de la data de 01.09.2017), respectiv ale drepturilor reglementate ca majorări/creșteri salariale (începând cu 01.01.2019), potrivit Legii-cadru nr. 153/2017;
4. ACORDAREA SPORURILOR PENTRU CONDIȚII DE MUNCĂ prevăzute de Regulamentele emise în baza Legii-cadru nr. 153/2017;
5. PLATA ORELOR SUPLIMENTARE pentru munca prestată de personalul didactic auxiliar și nedidactic peste timpul normal de muncă;
6. SUPLIMENTAREA NUMĂRULUI DE POSTURI DIDACTICE AUXILIARE ȘI NEDIDACTICE necesare pentru ca unitățile de învățământ să își desfășoare activitatea în condiții cât mai bune”, au transmis membrii celor două organizații sindicale.