Atunci când sunt însărcinate, femeile fac tot posibilul pentru a se îngriji, consumă alimente slabe în calorii și bogate în nutrienți pentru ca viitorul lor copil să se dezvolte sănătos. De asemenea, viitoarele mămici au grijă să faciliteze nașterea cât de mult pot. Ce se întâmplă, însă, dacă bei sau consumi îndulcitori artificiali pe timpul sarcinii.
Atunci când decidem să consumăm alimente fără zahăr pentru că ținem la silueta noastră, cercetătorii ne sfătuiesc să nu apelăm foarte des la îndulcitori.
Când o femeie este însărcinată, datele problemei se schimbă puțin. Un studiu sugerează că viitoarele mame care consumă o mulțime de îndulcitori artificiali ar putea avea mai multe șanse de a avea copii ce manifestă o anumită tendință de îngrășare.
În urma unui experiment din laborator, cercetătorii canadieni au descoperit că șobolanii gestanți hrăniți cu stevia sau aspartam, doi dintre cei mai populari îndulcitori, au născut pui supraponderali.
Experții sunt de părere că aceste descoperiri s-ar putea aplica și femeilor însărcinate, având în vedere că o serie de alte studii au găsit lucruri similare la oameni.
„Dieta unei mame în timpul sarcinii este foarte importantă pentru sănătatea pe termen scurt și lung a copiilor lor. Urmând regulile de dietă și rămânerea în limitele recomandărilor pentru creșterea în greutate pentru sarcină sunt pași cheie de urmat.”, a declarat profesorul Raylene Reimer, de la Universitatea din Calgary, potrivit celor de la Daily Mail.
Îndulcitorii artificiali sunt folosiți de milioane pentru a-și reduce aportul de calorii și pentru a reduce consumul de zahăr. Ele pot fi adăugate în băuturi sau pot fi stropite peste alimente. Se pare că acești îndulcitori, care au puține sau deloc calorii, ajută la păstrarea siluetei și nu cresc nivelul de zahăr din sânge.
Cu toate acestea, o serie de studii sugerează că îndulcitorii ar putea să nu fie la fel de utili pentru a pierde în greutate așa cum se crede adesea și pot păcăli creierul să simtă o foame greu de stăpânit. Profesorul Reimer și colegii au împărțit rozătoarele gestante în trei grupuri. Unora li s-a dat aspartam, altora li s-a dat stevia.
Un al treilea grup de rozătoare gestante a primit apă, permițând cercetătorilor să detecteze orice diferențe între grupuri. Puii lor au fost cântăriți de îndată ce au fost născuți, cu teste efectuate pentru a vedea cum le-a afectat dieta mamei lor bacteria intestinală.
Asemeni oamenilor, șobolanii au o comunitate de viață microscopică în sistemul lor digestiv, care ajută la descompunerea alimentelor. Potrivit cercetătorilor, nu a fost vizibil niciun efect asupra șobolanilor nou-născuți.
În schimb, mamele hrănite cu alimente fără zahăr erau mai grele, cu un procent mai mare de grăsime corporală, având niveluri mai ridicate ale unor microbi și mai puține ale altora.