Un fost portar al Muzeului de Științe din Aiud și-a donat scheletul prin testament. După ce acesta a decedat, scheletul a rămas într-o vitrină care se află acum în muzeu, pentru a fi folosit ca și obiect de studiu.
Nea Costică a decedat în urmă cu peste o sută de ani, însă a decis să-și doneze scheletul muzeului în care a lucrat, prin testament, potrivit presei locale. În momentul de față, acesta se află într-o vitrină, fiind una dintre principalele atracții ale muzeului. Nea Costică era atât de atașat de locul său de muncă încât a decis ca scheletul lui să rămână pentru totdeauna acolo, ca și obiect de studiu pentru vizitatori.
Scheletul său este expus lângă o serie de mulaje care ilustrează diversitatea raselor umane. Fiecare turist care trece pragul muzeului este fascinat de povestea portarului și de dorința sa ca după moarte să-i fie expuse oasele în vitrină. Cu toate acestea, nimeni nu știe cu exactitate ce vechime are scheletul.
Specialiștii estimează că acesta a ajuns în muzeu în urmă cu aproape un secol. Totodată, aceștia sunt de părere că bărbatul era tânăr atunci când a decedat, deoarece dentiția era foarte bună.
În Cetatea Alba-Iulia a fost amenajată cea mai scumpă toaletă din România, care a costat 400.000 de euro, bani proveniți din fonduri europene. Este denumite și toaleta-muzeu, deoarece în incinta acesteia chiar se află un muzeu. Se regăsește lângă statuia lui Mihai Viteazul, iar în imediata apropiere se află Sala Unirii, Muzeul Unirii și Catedrala Romano-Catolică.
Intrarea în aceasta se face prin subteran. Spațiul este delimitat, cu vestigii medievale. Este vorba despre o construcție de zidărie din piatră. Din acesta se mai păstrează parțial un traseu de zid în forma literei L.
”Motivul pentru care s-a ajuns la construirea acestui grup sanitar n-a fost neapărat nevoia în sine de existenţă a unui grup sanitar acolo, motivaţia principală a fost punerea în valoare a zidului medieval. Odată cu descoperirea acestuia, la primele săpături din cadrul proiectului de reabilitare a zonei interioare a Cetății, s-a luat hotărârea construirii acestui grup sanitar în zona respectivă”, au declarat reprezentanții Primăriei Alba Iulia la momentul finalizării proiectului, în 2015.
Există acces și pentru persoanele cu dizabilități, o zonă pentru mamă și copil și o cameră tehnică folosită de personalul care deservește grupul sanitar. Grupul sanitar va fi administrat de către Serviciul Baze Sportive din cadrul Primăriei Alba Iulia.
Sursă foto: ziarulunirea.ro