Nu trebuie să-ți observi pentru foarte mult timp degetele de la mâini ca să vezi că au dimensiuni diferite, dar probabil că nu știi de ce au evoluat astfel.
Factorii care au dus la creșterea degetelor opozabile și de dimensiuni diferite nu sunt încă bine cunoscuți, însă există diverse teorii în direcția asta. Oamenii de știință sunt de acord că degetele noastre au evoluat astfel cam acum 800.000 de ani.
Descoperirea recentă a unui os metacarpian de acum 1,4 milioane de ani i-a făcut pe oamenii de știință să creadă că mâinile noastre au evoluat cu mult înainte față de cât se credea.
Mâinile strămoșilor noștri ar fi fost mult mai asemănătoare cu cele ale cimpanzeilor moderni, a căror palme și degete sunt mult mai lungi. Degetele lor sunt mai curbate, pentru a se putea cățăra mai ușor în copaci. Mâinile lor însă pot scăpa rapid din mână un băț și nu au prea multă forță sau precizie pentru a strânge sau ciupi ceva.
Una din teoriile oamenilor de știință care explică diferența dintre mâinile noastre și mâinile altor primate este că noi am avut nevoie de o capacitate de a apuca obiecte mai bună, altfel nu am fi putut construi și mânui instrumente și arme. Pe măsură ce instrumentele au devenit mai rafinate, mâinile noastre au evoluat până în punctul în care au ajuns să arate ca în prezent.
O altă teorie care explică forma mâinilor noastre are la bază ideea că acestea devin cu adevărat arme puternice atunci când sunt strânse în pumn. Suprafața mai mică a unui pumn ne ajută să lovim cu mai multă forță. Mai mult, felul în care sunt aranjate oasele mâinii când aceasta formează un pumn oferă un impact mai puternic asupra victimei. Este de amintit că cimpanzeii nu pot forma un pumn foarte puternic.
Cercetătorii au spus că precizia cu care sunt aliniate degetele este deosebit de importantă. Atunci când ne strângem mâna în pumn, nu mai rămâne vreun spațiu înăuntru, datorită lungimii degetelor.