Două svastici au fost desenate pe doi stâlpi din județul Mureș, care aparțin Sinagogii. Întâmplarea a avut loc în Sighișoara, iar oamenii legii au audiat deja cinci persoane bănuite că ar fi comis fapta. Un minor de doar 15 ani este cercetat pentru utilizarea în public a simbolurilor antisemite.
Polițiștii au fost sesizați în cursul zilei de miercuri, spre seară, cu privire la faptul că pe doi stâlpi ce aparțin Sinagogii evreiești au fost desenate două simboluri svastica. Întâmplarea a avut loc în Sighișoara, pe strada Tache Ionescu, potrivit IPJ Mureș. La fața locului s-au deplasat polițiștii de la investigații criminale, care au constatat că cele sesizate sunt, într-adevăr, adevărate.
Aceștia au demarat o anchetă. În urma acesteia, cinci persoane au fost aduse la audieri. Oamenii legii încearcă să afle ce s-a întâmplat cu exactitate pentru a lua măsurile legale ce se impun de lege în astfel de circumstanțe. Aceștia un au prim suspect, un tânăr în vârstă de 15 ani. Față de acesta sunt efectuate cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de utilizarea în public a simbolurilor antisemite.
Un monument istoric, ce datează din anul 1841, necesită reabilitare de urgentă, deoarece urmează să se prăbușească. Este vorba despre Podul Doamnei de la Costești. Consiliul Județean a propus reabilitarea acestuia, având un vedere un proiect de hotărâre în valoare de circa 25 de milioane de lei.
„Podul Doamnei” din Chițcani a fost scos din circulație în anul 1981 și a intrat în conservare, fiind considerat monument de arhitectură medievală de clasă A. În cei 40 de ani de la scoaterea din circulaţie podul s-a aflat în uitare totală, considerent pentru care, sub acţiunea factorilor de stres s-a degradat foarte mult. Cel mai agresiv factor de stres este, de fapt, cel antropogen, respectiv lipsa de implicare a factorilor responsabili în întreţinerea obiectivului.
Podul este din zidărie de piatră de calcar şi de gresie. În prezent este atât de distrus, încât nici circulaţia pietonală nu mai este sigură. Degradările au evoluat rapid în ultima perioadă, datorită stării generale proaste în care se găseşte acesta. Parte din structura podului s-a prăbuşit şi, dacă nu se iau măsuri urgente de intervenţie, urmează alte prăbuşiri”, se precizează în proiectul de hotărâre aprobat de consilierii județeni.
În cele 25 de milioane de lei intră consolidarea și restaurarea podului, o parcare de 30 de locuri, amenajarea albiei pentru îndepărtarea apelor meteorice stagnante, iluminat arhitectural și un drum de acces.