Cercetătorii au descoperit dovezi care arată că o sarcină este capabilă să producă schimbări la nivelul creierului femeilor.
Oamenii de știință au efectuat recent mai multe teste foarte intrigante, care arată că sarcina poate avea efecte semnificative asupra creierului unei femei. Astfel, rezultatele testelor arată că secțiunile cerebrale care au rol în procesarea informațiilor sociale se reprogramează după prima sarcină. Schimbările au o durată de cel puțin doi ani de zile. Cercetătorii cred că această schimbare ajută mamele să aibă grijă de copii.
În cadrul experimentelor au luat parte în jur de 25 de femei, asupra cărora au fost efectuate teste RMN atât înainte, cât și după prima sarcină. Din câte se pare, substanța cenușie a creierului se modifică în cazul mamelor. Întrucât acest fenomen nu este întâlnit la tați sau la femeile care nu au avut vreodată copil, cercetătorii sunt de părere că sarcina ar putea fi cauza principală.
Zonele cerebrale care s-au modificat în cazul mamelor sunt implicate în înțelegerea gândurilor, emoțiilor, dorințelor și motivațiilor altor persoane. Iar o cantitate mai mică de substanță gri nu afectează în niciun mod creierul. În schimb, rețeaua neurală i-ar permite mamei să identifice mai ușor nevoile copilului, dând naștere unei legături puternice cu acesta.
După cum am scris mai sus, modificările au fost observate și la doi ani după naștere, însă oamenii de știință sunt de părere că acestea ar putea fi permanente. În ceea ce privește memoria, nu au fost raportate schimbări. ”Acest studiu ne-a oferit noi oportunități și cred că vom studia acest aspect mulți ani de acum încolo”, a declarat unul dintre oamenii implicați în proiect.