Epidemiologul și cercetătorul Octavian Jurma trage un semnal de alarmă privind situația actuală în lume, cauzată de tulpina Omicron. Potrivit specialistului, debutul valului Omicron ar putea lovi țara noastră mai devreme decât era anticipat, astfel că, România s-ar putea confrunta cu multe cazuri generate de tulpina Omicron, până la final de an.
În urma analizei datelor existente, cercetătorul Octavian Jurma vine cu vești mai puțin bune pentru români. Din păcate, așa cum afirmă medici și cercetători din întreaga lume, tulpina Omicron se răspândește în ritm alert, astfel că infectările cresc de la o zi la alta. Un exemplu oferit de omul de știință român este acela al Londrei, unde în urma secvențierii s-a dovedit că tulpina Omicron este deja dominantă, la doar o săptămână distanță față de ultima raportare.
Având acest exemplu relevant, Octavian Jurma consideră că vechile previziuni privind un posibil val dominat de această tulpină nu mai sunt valabile, astfel că acesta poate debuta în orice moment.
„Omicron este deja dominantă în Londra cu 72% din secventieri. La începutul săptămânii era la 40%! Diferența nu e produsă de disclocarea valului Delta, ci peste valul Delta.
Se pare, de asemenea, că debutul valului nu mai poate fi pus la la 2 săptămâni după dobândirea dominantei, ci la mai puțin de 1 săptămâna, pentru că varianta Omicron este capabilă să crească numărul de cazuri înainte de a fi dominată”, a transmis cercetătorul.
Potrivit cercetătorului Octavian Jurma, România, asemeni altor țări, se află într-o perioadă critică, în care în orice moment, tulpina Omicron să se transmită fără opreliști în țara noastră, provocând o nouă criză sanitară.
La final, epidemiologul le solicită DSP-urilor și INSP-urilor să analizeze cu repsonsabilitate orice risc de răspândire a tulpinii, fără să încerce să ofere o perspectivă mai optimistă a situației epidemiologice reale din România.
„E oare posibil să vedem debutul valului Omicron în România înainte de finalul anului pe fondul platoului actual?
Așteptăm cu sufletul la gură raportul VOC de marți, care ne va permite să calculăm rată de creștere și în România chiar dacă numărul de secventieri va continua să scadă.
Sper însă că DSP-urile și INSP vor crește nivelul de supraveghere genomică în această perioada critică. Că doar nu încearcă iarăși să ne zugrăvească situația mai verde decât este în realitate cum au făcut și înainte de valul 4-Delta?”, a concluzionat Octavian Jurma.
Astfel, pentru a evita acest fenomen extrem de îngrijorător, medicul le recomandă instituțiilor medicale competente să identifice din timp posibilele surse de transmitere și să aibă un interes ridicat pentru analiza probelor pacienților, depistând din timp infectările cu acestă tulpină periculoasă.