Timp de 20 de ani, telespectatorii români au avut un canal axat doar pe difuzarea emisiunilor cu și despre artiștii de muzică populară. Recent, acționariatul postului a decis schimbarea formatului, justificând faptul că număru celor interesați a scăzut dramatic. Postul Etno Tv, conform reprezentantului acestuia, Rareş Gărduş, va deveni un post de televiziune generalist, păstrând un segment și pentru emisiunile de muzică populară.
Odată cu modificările anunțate de conducerea postului, CNA a aprobat trecerea Etno TV din formatul SD și în cel HD. Într-un comunicat emis astăzi, conducerea televiziunii anunță că telespectatorii vor putea urmări Etno TV și în format de înaltă calitate în rețeaua Digi:
„ETNO este disponibil acum în format HD și pentru abonații DIGI! ETNO HD poate fi urmărit pe poziția 125, iar varianta SD se regăsește pe poziția 124.
ETNO s-a extins și cu varianta HD, la numai o lună de zile, de când televiziunea și-a schimbat grila de programe și a devenit un post generalist. Schimbarea grilei de programe, a studiourilor și trecerea la HD sunt cele mai mari transformări realizate de la înființarea postului.”, spune comunicatul.
În același comunicat se fac precizări și la noua grilă de programe, în care se regăsesc emisiuni deja consacrate, precum „Matinali și populari” realizată de Lavinia Furtună, „Rămășag pe folclor” cu Georgel Nucă, dar și emisiunile de seară, care abordează cu profesionalism, principalele probleme ale românilor.
știrea inițială
În urmă cu 20 de ani, Silviu Prigoană, la acea vreme acționar principal, lansa în piața media un post tv de nișă. Majoritatea producțiilor de aici au avut la bază muzica populară și artiștii din acest segment. Au fost ani în care postul Etno TV s-a bucurat de audiențe importante, dar cu timpul s-au mai estompat.
Cu producții, în proporție de 90% proprii, Etno TV a fost un reper important pentru amatorii de muzică populară. Dar, conform reprezentantului, Rareş Gărduş, lucrurile s-au schimbat, cel puțin în ultimii 5-6 ani.
„Suntem într-o situaţie dificilă. Industria muzicală este într-o criză care a început încă de acum 5-6 ani. Lumea şi-a schimbat obiceiul de consum, acum preferă să asculte totul online. Postul a început acum 20 de ani, când nu există muzică populară la TV, era doar la TVR.
Noi ne-am bazat pe apetenţa românilor pentru muzică locală. Muzica românească depinde mult de zonă. E foarte greu ca post national să ţii pasul cu ce vrea lumea să consume.”, a declarat reprezentantul Etno Tv, Rareș Gărduș la CNA, conform PaginadeMedia.
Așa se face că același Rareș Gărduș a cerut forului audivizualului românesc, CNA, o nouă licență pentru Etno Tv, dar de data asta una generalistă, justificarea fiind cea menționată anterior.
În ședința în care s-a cerut această modificare, reprezentatul Etno Tv a mai recunoscut că telespectatorii din aceste zile nu mai vor genul de programe pe care le-au avut până acum, ci vor informații, și din păcate, lucruri senzaționale. Rareș Gărduș a dat și un exemplu, nu tocmai pozitiv în motivațiile aduse:
„Pot să vă dau un exemplu trist, care nu ne aduce onoare. Audienţa a crescut când a decedat un artist şi noi am prezentat opiniile colegilor despre acesta.
E un semn că lumea vrea informaţie. Telespectatorii nostri îmbătrânesc şi nu vine nimeni din urmă”, a spus reprezentantul Etno TV în faţa CNA.
În aceeași ședință s-a mai cerut și o licență pentru formatul 4K, dar în cerere s-a menționat faptul că un se va emite propriu-zis 4K, acest aspect ținând de furnizorii de cablu, dar se vor face producții la o înaltă calitate video. Noua siglă a postului Etno Tv va fi modificată, iar structura programelor deja este modificată, a mai spus Rareș Gărduș. Astfel că telespectatorii vor regăsi în grila Etno TV mai multe emisiuni informative, culturale și educative.