Românii preferă să consume mezeluri fie că este vorba despre o gustare rapidă sau de o masă îmbelșugată în familie. Alimentele pot să fie cumpărate la un preț avantajos, însă puțini știu din ce este făcut colorantul folosit pentru ele.
Mezelurile sunt potrivite pentru a realiza diferite platouri, mai ales în această perioadă. Românii se pregătesc pentru sărbători, așa că vor să aibă parte de o masă îmbelșugată, însă preferă să cumpere alimente la un preț avantajos. Alegerea nu este una chiar așa de bună.
De obicei, produsele de acest gen care au un preț mai mic și un termen de valabilitate mai îndelungat sunt artificiale. Mezelurile au în compoziție și o cantitate mare de apă și grăsime, precum și mulți aditiv care oferă un gust pe care nu îl pot uita oamenii care își doresc gustări rapide.
„Cantitatea de carne e nesemnificativă, o mare parte sunt tocăturile – carne dezosată mecanic- în mare parte resturi de carne.
Şi apoi urmează lista aditivilor: glutamat monosodic care dă gust foarte bun şi provoacă dependenţă; nitriţi şi nitraţi de sodiu, arome sintetice, coloranţi.”, a spus Liana Conţiu, nutriționist-dietetician, specialist în Nutriție Clinică și Comunitară din Târgu Mureș, pentru Adevărul.
De asemenea, pentru a obține culoarea roșie pe care o au mezelurile sunt folosiți nitriți de sodiu și potasiu. Aceștia stabilizează culoarea, în timp ce cresc perioada de valabilitate pe care o are produsul.
În compoziție sunt și E-uri reglementate de legislație, fostați și polifosfați de sodiu, potasiu, calciu și magneziu. Amidonul modificat poate să fie adăugat, precum și sarea în cantitate mare sau făină de soia. Un colorant obținut prin zdrobirea unei insecte se poate folosi pentru mezeluri.
Carminul poate să fie extras dintr-o plantă, dar și produs din pulberea obținută după zdrobirea insectei coșenila, oridinară din Mexic, sau din ouăle sale. Substanța este folosită de mulți ani în industria textilă, însă a atras atenția și în industria cărnii sau a laptelui.
Colorantul este menționat ca E120 sau cu numele de Coșenilă. El este autorizat în România pentru mai multe produse alimentare. Cei care îl consumă nu o să aibă probleme cu sănătatea dacă el a fost utilizat în dozele admise de legislație.
Mai exact, el poate să fie folosit cu 100 g pentru un kilogram la anumite mezeluri. Totuși, nu mulți români știu ce consumă atunci când preferă să cumpere mezeluri.
Între 100.000 și 150.000 de insecte sunt folosite pentru un kilogram de carmin, relatează Ziare.com, potrivit unor surse din cadrul Institutului de Bioresurse Alimentare.