10 dec. 2021 | 07:45

Schimbare majoră pentru vaccinarea cu doza a treia de vaccin Covid-19. La ce interval de timp după primele două doze va putea fi administrată

Sănătate
Schimbare majoră pentru vaccinarea cu doza a treia de vaccin Covid-19. La ce interval de timp după primele două doze va putea fi administrată
Persoană vaccinată cu doza a treia Sursă foto: AP Photo/Ted S. Warren, File)

Veste bună pentru milioane de români care doresc să se protejeze cât mai bine anti-Covid-19. În cursul zilei de ieri, Agenția Europeană de Medicamente a anunțat o schimbare extrem de importantă privind administrarea dozei booster. Astfel, noile măsuri au fost adoptate în contextul pericolului reprezentat de tulpina Omicron, recunoscută ca fiind extrem de contagioasă.

EMA, decizii de ultimă oră privind doza a treia de vaccin

Noua tulpină Omicron a adus îngrijorare la nivel mondial, dat fiind faptul că este cea mai mutantă de până acum, dar și foarte contagioasă. Pentru că multe țări riscă să fie lovite de un nou val generat de această tulpină, Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) a anunțat, ieri, că doza a treia a vaccinului, cea de întărire a imunității, poate fi făcută mai devreme decât a fost stabilit în protocolul inițial.

Astfel, reprezentanții EMA au dat asigurări că această reducere a timpului de așteptare între primele două doze și cea de-a treia nu produce nicio schimbare la nivelul eficienței serului sau asupra organismului, ci dimpotrivă, asigură o protecție mai puternică într-un timp mai scurt.

„Deşi recomandarea actuală este aceea de a administra doze \”booster\” cu preferinţă după şase luni, datele actuale disponibile susţin administrarea sigură şi eficientă a dozei \”booster\” cel mai devreme la trei luni după finalizarea schemei iniţiale de vaccinare”, a declarat directorul departamentului de strategie vaccinală din cadrul EMA, Marco Cavaleri, într-o conferinţă de presă, potrivit agerpres.ro.

În ciuda faptului că EMA se pregătește să analizeze toate opțiunile de vaccinuri care ar putea fi modificate pentru a fi mai eficiente și împotriva tulpinii Omicron, reprezentanții agenției au subliniat nevoia prioritară de a rămâne focusați pe combaterea variantei Delta, care este dominant în acest moment.

„Situaţia imunologică rămâne extrem de îngrijorătoare în Europa. Varianta Delta rămâne principala ţintă a acţiunilor de sănătate publică desfăşurate pentru a combate pandemia şi consecinţele ei”, a adăugat Marco Cavaleri.

Pfizer și Moderna, eficiente împotriva tulpinii Omicron

Tot în cursul zilei de ieri, Marco Cavaleri a transmis că producătorii de vaccinuri anti-COVID-19 trebuie să transmită Agenţiei Europene pentru Medicamente rezultatele testelor de laborator realizate cu scopul de a afla dacă vaccinurile existente sunt eficiente împotriva tulpinii Omicron sau este nevoie de modificare în acest sens.

Potrivit sursei citate, BioNTech şi Pfizer au publicat deja aceste date, devenind primii dezvoltatori de vaccinuri anti-COVID-19 care au confirmat că schema lor de vaccinare cu trei doze este protejează împotriva variantei Omicron.

Marco Cavaleri a transmis, de asemenea, cum decurge vaccinarea copiilor cu vârste cuprinse între 5 și 11 ani, subliniind faptul că nu există niciun motiv de îngrijorare privind siguranța copiilor vaccinați. Pănă acum, în SUA, peste cinci milioane de copii au primit cel puțin o doză de vaccin, până în acest moment.

Totodată, OMS a anunțat, joi, că vaccinurile anti-Covid-19 oferă o protecție ridicată împotriva dezvoltării formelor grave ale infecției, pentru o perioadă de minim șase luni.

 

Parteneri
Ce trebuie să ai în buzunar în Ajunul Crăciunului pentru a avea noroc și împliniri
Redactia.ro
Povestea tragica a Zarazei, bruneta „de o frumusețe dumnezeiască”, ucisă de un asasin plătit de Zavaidoc
Click.ro
Mesaje de Crăciun 2024. Urări și felicitări pe care să le trimiți familiei și prietenilor de sărbătoarea Nașterii Domnului
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Cum arată și cu ce se ocupă soția lui Ștefan Hrușcă. Geanina a fost fotomodel și i-a dăruit artistului doi copii, un băiat și o fată
Unica.ro
Crăciun sub Cod portocaliu. Unde e viscol, unde ne îngroapă nămeții
EVZ.ro
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Spynews
ȘOC pentru Elena Udrea. Decizia luată la închisoare. Nu îi vine să creadă că e real
Capital.ro
Cum arată casa de 2,5 milioane de euro a Monicăi Tatoiu. Are 9 dormitoare și mobilă de lux. Vila e o fortăreață: “Tot sistemul de protecție a casei este inventat de mine"
Avantaje
LOVITURĂ pentru MILIOANE de ROMÂNI de la 1 IANUARIE! Majorări DE 25%
Mediaflux
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Cât costă hainele pe care le poartă Marcel Ciolacu într-o zi în care merge la Guvern. Ce spune premierul despre pantofii care au garanție pe viață
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro