Fie că ne place sau nu, actuala pandemie ne oferă o imagine a viitorului muncii. Dar nu toate schimbările pot fi grozave. Situația actuală, totuși, permite experimentarea unor lucruri în afara normei stabilite. Multe companii au fost susținătorii principiilor de lucru asincron, din mai multe motive diferite. Unul din motive a fost că produsul acestora permite companiilor să facă această mișcare în moduri noi. Pe măsură ce observăm această tendință, angajatorii au început să analizeze mai activ acest spațiu. Astfel, majoritatea au învățat lucruri noi, implementându-le ulterior. Astfel au apărut, așa-numitele companii progresiste care construiesc instrumente pentru a ajuta la manifestarea acestei tendințe de muncă asincronă.
Simplu spus, asincron înseamnă că ceva nu se întâmplă în același timp pentru toată lumea sau într-o secvență predefinită. Principiile asincrone le permit oamenilor să aleagă când să lucreze la ce, cât timp, cât de mult, și de unde.
Mulți oameni aud de munca asincronă și se gândesc la comunicarea asincronă. Acest lucru este de înțeles, deoarece primele victime tind să fie întâlnirile. De ce se întâmplă acest lucru? Acestea sunt „cel mai scump instrument pe care îl are compania dumneavoastră”, spune Marcelo Lebre.
Și există exemple excelente de companii care deschid calea spre munca asincronă. Sunt companii care au angajat oameni special pentru a-și rafina abordarea față de munca asincronă într-un exercițiu continuu.
Întâlnirile și convorbirile sunt perisabile în mod implicit și, din moment ce puține sunt înregistrate, ca să nu mai vorbim de transcriere, toate informațiile se pierd instantaneu. Comunicarea asincronă permite oricui să înțeleagă întregul raționament din spatele unei anumite stări sau decizii, acum și oricând în viitor.
Cu toate acestea, conceptul de lucru asincron nu se limitează doar la comunicare. În activitatea unei companii, angajatorii se gândesc la ea ca la o acțiune asincronă.
Este corect să spunem că munca asincronă permite echipelor să colaboreze în mod eficient între locații, fusuri orare, aptitudini și nivelurile de energie ale fiecărei persoane. Nu mai este nevoie să spunem că împuternicirea angajaților de a lucra într-un cadru care li se potrivește, duce la angajați fericiți, iar angajații fericiți duc la clienți fericiți.
Cum spuneam, comunicarea asincronă implică pur și simplu faptul că indivizii au libertate deplină și pot lucra în funcție de programul lor. Deoarece lumea se luptă cu pandemia din ultimul an, munca asincronă a devenit singura opțiune.
Chiar dacă birourile încep să se deschidă, munca la distanță devine tot mai frecventă, iar educația online câștigă teren. Scopul final al muncii asincrone este de a crea echipe la distanță scalabile și de succes. Dar ce presupune mai exact și care sunt beneficiile?
Munca asincronă aduce beneficii tangibile pentru organizațiile moderne. În același timp, zdruncină presupunerile consacrate despre cum trebuie să arate și să se simtă munca. Companiile pot culege aceste beneficii în mai multe moduri diferite.
Pot ajunge, în sfârșit, la diviziunea muncii lui Adam Smith, într-un mediu de birou. În orice caz, indiferent dacă sunteți un susținător sau un opozant fervent al muncii asincrone, este o conversație pe care ar trebui să o purtați cu angajatorul, sau angajatul, deoarece adevărata adaptare organizațională nu vine de sus în jos.
Unul dintre cele mai importante avantaje ale comunicării asincrone este că nu necesită alinierea a două programe pentru a transmite informații cruciale. De exemplu, atunci când trimiteți un mesaj și nu așteptați un răspuns imediat.
Unul dintre cele mai semnificative avantaje ale muncii la distanță este că permite persoanelor să gestioneze discuțiile într-o „stare de flux”, ceea ce înseamnă că sunteți flexibil și puteți răspunde atunci când aveți chef.
În același timp, oferă o comunicare mai bună. Comunicările asincrone permit un dialog de o calitate mai bună. Oamenii vorbesc mai liber și mai clar, deoarece nu se grăbesc să răspundă, evitând replicile inutile.
Munca asincronă vă oferă mai multă libertate, deoarece nu sunteți obligat să răspundeți rapid. Angajatorii constată o productivitate mai mare, timp pentru muncă profundă și răspunsuri bine gândite, ca urmare a unei dependențe mai reduse de întâlnirile și mesajele sincrone pentru a face treabă, oferind în același timp o experiență mai transparentă pentru angajați, indiferent de locație și fus orar.
Comunicarea între fusele orare devine fluentă. Nimeni nu este dezavantajat din punct de vedere informațional din cauza fusului orar în care lucrează. Asta înseamnă că nu vă limitați la anumite zone orare.
Puteți construi o echipă excelentă și cu adevărat diversă de oriunde din lume. În timp ce comunicarea și cooperarea asincronă au o mulțime de avantaje, nu sunt întotdeauna alegerea ideală.
Trecerea la un mediu de lucru mai asincron poate ajuta angajații să realizeze o muncă mai bună. Cu toate astea, vor exista momente în care angajatul trebuie să vorbească cu cineva, în acest caz, comunicarea sincronă ar primi mai multă importanță.
În noua lume a muncii hibride, se pare că multe firme vor adopta o abordare mixtă când vine vorba de munca asincronă. Unii angajați ar putea lucra în mod asincron pentru o parte din timp, poate cu ore de bază stabilite pentru majoritatea colegilor sau definite ca fiind obligatorii pentru toată lumea în anumite zile.
Chiar și într-un rol în mare parte sincron, este posibil să se revendice unele dintre avantajele comunicării asincrone. De exemplu, delimitarea unor anumite ferestre pentru verificarea și răspunsul la e-mailuri, poate deschide perioade mai lungi pentru finalizarea unor sarcini complexe.
De asemenea, utilizarea unor programe informatice poate permite gestionarea proiectelor la distanță și asincronă, reducând astfel nevoia de întâlniri de recuperare, fie că acestea sunt virtuale sau față în față.
„Avem multe instrumente asincrone la îndemână. Dar le-am folosit ca pe niște instrumente sincrone. Locul de muncă modern este plin de instrumente de comunicare și de chat precum Slack, Zoom, Skype, Google Hangouts și altele.
Atunci când sunt utilizate în mod corespunzător, acestea ne permit să petrecem mai puțin timp vorbind și mai mult timp lucrând.”, sunt de părere unii angajatori.
În concluzie, munca asincronă poate duce la o productivitate mai mare și la un echilibru mai bun între viața profesională și cea privată.