Noul Guvern, începând de ieri, este deja în pâine, iar printre punctele din programul de guvernare este și cel al taxelor angajatorilor și anumite beneficii acordate acestora. Proiectul, unul îndrăzneț, propune o deducere de taxe, în valoare de 1.000 de lei, pentru angajatorii care sunt dispuși să-și asume riscul de anagaja tineri sub 25 de ani, conform proiectului „Politici active de ocupare şi stimulare a muncii”.
Planul de guvernare al noului cabinet condus de Nicolae Ciucă propune mai multe beneficii fiscale companiilor de stat și private. Una dintre aceste propuneri, validate marți în Parlament, vorbește de deduceri fiscale pentru companiile dispuse să angajeze tinerii sub 25 de ani. Punctul în cazuă se regăsește într-un proiect, denumit „Politici active de ocupare şi stimulare a muncii”, proiect ce are mai multe inițiative fiscale menite să stimuleze segmentul privat din economia românească.
Angajatorii care vor fi dispuși să angajeze tineri cu vârsta cuprinsă între 15 și 24 de ani, se specifică în proiectul „Politici active de ocupare şi stimulare a muncii”, vor beneficia de deducerea unor taxe fiscale, în cuantumul a 1.000 de lei lunar.
„Instituirea unei sume de 1.000 lei/lună deductibilă din valoarea impozitelor şi taxelor datorate către stat pentru toţi agenţii economici care angajează un tânăr cu vârsta cuprinsă între 15 şi 24 de ani. Această sumă este deductibilă pe toată perioada cât tânărul este angajat până la împlinirea vârstei de 25 de ani.
Suma se multiplică cu numărul tinerilor angajaţi. Această măsură are ca scop reducerea şomajului în rândul acestei categorii de persoane care în prezent este de 19%, comparativ cu 4% în rândul persoanelor cu vârsta mai mare de 25 de ani.”, se precizează în programul de guvernare.
Rata șomajului în rândul tinerilor sub 25 de ani, dar și în rândul celor cu vârste cuprinse între 55 și 65 de ani este una ridicată. În acest context intenția noului guvern de a stimula companiile să angajeze tinerii ar putea reduce procentul șomerilor în rândul acestei categorii sociale.
În același proiect, programul de guvernare mai face referire și la stimulente financiare deductibile, în valoare de 750 de lei, pentru angajatorii care sunt dispuși să angajeze români cu vârsta cuprinsă între 55 și 65 de ani, cifra acestei categorii sociale fiind destul de mare, când vorbim de rata șomajului.
„Această sumă este deductibilă pe toată perioada cât persoana este angajată până la împlinirea vârstei de 65 de ani. Suma se multiplică cu numărul persoanelor angajate.
Această măsură are ca scop reducerea şomajului în rândul acestei categorii de persoane, care, în prezent, este a doua cea mai numeroasă după tinerii sub 24 de ani”, se precizează în documentul „Politici active de ocupare şi stimulare a muncii”, propus de Guvernul Ciucă.