Postul Crăciunului a început luni, 15 noiembrie, și este al doilea ca importanță din anul bisericesc după Postul Paștelui. A fost rânduit de Biserică pentru a-i pregăti pe credincioși pentru marea sărbătoare a Naşterii Domnului Iisus Hristos și are o durată de 40 de zile. Postul Crăciunului este de asprime mijlocie, numărul mai mare de dezlegări la pește făcându-l să fie și mai ușor. În continuare, am pregătit pentru tine câteva rețete deosebite a căror vedetă e peștele, perfecte pentru zilele de dezlegare din Postul Crăciunului.
Rețetele de pește, perfecte pentru zilele de dezlegare din Postul Crăciunului
Credincioșii se pregătesc pentru marea sărbătoare a nașterii Mântuitorului în această perioadă, având grijă la alimentație, întrucât suntem în plin Post al Crăciunului. Pentru că varietatea preparatelor pe care le punem pe masă în această perioadă este ceva mai mică, ne-am gândit să-ți venim în ajutor cu câteva rețete cu pește, perfecte pentru zilele de dezlegare din postul Crăciunului.
1. Pește cu glazură de muștar
Ingrediente:
- două bucăți de file de biban/șalău (fără oase);
- zeama de la o lămâie mică;
- două lingurițe de miere;
- șase lingurițe de muștar cu miere/dijon;
- ½ legatură de pătrunjel;
- ½ legatură de mărar;
- sare si piper alb după gust;
- opțional, două lingurițe rase de ierburi uscate.
Mod de preparare:
- Se înlătură solzii peștelui, se curăță și se spală bine.
- Se presară puțină sare și piper peste el.
- Se toacă mărunt pătrunjelul și mărarul și se amestecă cu zeama de lămâie, muștarul, mierea și ierburile uscate.
- Se pun file-urile de pește într-o hârtie de copt și se ung cu amestecul obținut.
- Se dă peștele la cuptor, la o temperatură potrivită, până se face bine, după care se pune într-o tigaie încinsă pe partea cu glazura de muștar, până devine crocantă, pentru 1-2 minute.
2. Șnițele de pește
Ingrediente:
- patru fileuri de anșoa;
- opt fileuri de pește;
- 5-6 măsline fără sâmbure;
- o mână de pătrunjel;
- un cățel de usturoi;
- un ou;
- pemet;
- făină;
- ulei de măsline;
- opțional: zeama de la o lămâie.
Mod de preparare:
- Se toacă usturoiul, fileurile de anșoa, măslinele și pătrunjelul și se unge peștele cu amestecul obținut.
- Fileurile de pește se trec prin făină, prin oul bătut și prin pesmet, după care se frig în ulei.
- Când șnițelele de pește sunt gata, se scot pe prosoape de hârtie pentru a absorbi din ulei.
- Se presară sare și zeamă de lămâie și sunt gata de servit.
3. Somn la cuptor pe pat de legume
Ingrediente:
- cca. 800 gr. de pește (cam 4 bucăți mari de file de somn);
- patru roșii;
- trei cepe;
- doi ardei iuți (unul roșu și unul verde – jumătate din fiecare dacă sunt prea iuți);
- un ardei capia roșu;
- câteva fire de pătrunjel;
- câteva fire de cimbru proaspăt;
- un pahar de vin alb;
- trei-patru linguri ulei de măsline;
- una-două lingurițe cimbru uscat;
- sare și piper după gust;
- opțional: trei căței de usturoi.
Mod de preparare:
- Se curăță peștele, se porționează, se spală bine și se tamponează cu șervețele de hârtie.
- Se lasă să stea câteva minute pentru ca apa să se absoarbă bine.
- Se condimentează peștele cu sare, piper și cimbru uscat.
- Se unge cu o lingură de ulei și se acoperă cu folie alimentară.
- Se dă peștele la frigider pentru 10-15 minute sau până când sunt gata legumele.
- Se curăță legumele, se spală și se taie rondele, iar verdețurile se toacă mărunt.
- Se pune în tava de gătit stratul de ceapă tăiată rondele, peste care se presară puțin cimbru uscat și se condimentează cu sare și piper.
- Se adaugă rondelele de ardei capia și se condimentează din nou cu sare, piper și cimbru.
- Se adaugă bucățile de pește, peste care se toarnă restul de ulei, vinul și rondelele de ardei iute.
- La final, se acoperă peștele cu rondele de roșii, se presară verdeața și opțional usturoiul tăiat mărunt.
- Se dă tava la cuptorul încins la 195-200 grade și se lasă circa 40 de minute.
Citește și: Cum prăjești peștele fără să miroasă în bucătărie. Trucul genial folosit de bucătarii iscusiți
Ingrediente, mod de preparare și sfaturi de care trebuie să ții cont
4. Salată „Dezlegare la pește“
Ingrediente:
- o scrumbie sărată;
- două- trei mere;
- un mănunchi de salată verde;
- miezurile de la opt nuci tăiate mărunt;
- două linguri de mărar tocat;
- zeama de la o jumătate de lămâie;
- două linguri de oțet;
- sare și piper după gust.
Mod de preparare:
- Se taie peștele în cubulețe, după ce, evident, a fost curățat, spălat și desărat 1-2 ore în apă și se amestecă cu merele curățate de coajă și sâmburi, cu salata tăiată fâșii, nuca, uleiul, oțetul, zeama de lămâie, mărarul, sarea și peperul.
- Atât de simplu și bun!
5. Pește Teriyaki
Ingrediente:
- opt fileuri pește (ex: cod Alaska, somon);
- doi cm ghimbir proaspăt;
- opt linguri de sos Teriyaki;
- patru linguri sos de soia;
- o lingură de miere;
- o lingură de zeamă de lămâie;
- cinci linguri ulei de măsline;
- sare și piper proaspăt măcinat după gust.
Mod de preparare:
- Se prepară marinata din sosul Teriyaki, sosul de soia, zeama de lămâie, miere și ghimbirul dat prin răzătoare.
- Se adaugă peștele și se dă la rece pentru cel puțin puțin o oră.
- Se scoate peștele și se păstrează marinata pentru mai târziu.
- Se încinge o lingură de ulei de măsline într-o tigaie care nu se lipsește și se prăjește peștele câte aproximativ un minut pe fiecare parte.
- Se pune peștele într-o tavă, se stropește cu marinata păstrată și se condimenteaza cu sare și piper.
- Se dă la cuptorul preîncălzit la 200 de grade C pentru circa 10 minute.
- Se servește cu garnitură de orez simplu și/sau fasole verde stropită cu unt.