Economia românească încearcă în aceste zile să supraviețuiască. Deși guvernanții anunțau o creștere economică, neregăsită în buzunarul românilor, România face parte din topul țărilor europene cu cea mai mare rată a inflației de la finalul lunii octombrie.
Analiștii spun că rata nu va scădea, ci va crește vertiginos, ceea ce va duce la o evaluare negativă a României, ceea ce se va traduce în imposibilitatea de a mai putea face împrumuturi de pe piețele externe. Valoarea inflației de la finalul lunii octombrie ar trebui să dea de gândit autorităților statului, dar cum nu avem un guvern legitim care să ia cele mai bune decizii din punct de vedere economic, este greu de anticipat până unde va crește rata inflației.
Ultimele date statistice arată că rata anuală a inflației din România a crescut la 7,04% în octombrie 2021, de la 6,29% în luna precedentă. Este cea mai mare rată a inflației din mai 2011, stimulată de o creștere mai rapidă a prețurilor la produsele alimentare, vorbim de 5,25% față de 4,27& în septembrie.
O altă creștere ce a influențat noua valoare sunt creșterile prețurilor la produsele nealimentare, la 11,39% față de 8,71% și la servicii, valori care au ajuns la 3,96% față de 3,75%. Pe o bază lunară, prețurile de consum au crescut cu 1,78% în octombrie, accelerând de la o creștere de 0,95% în septembrie.
În luna mai a acestui an, potrivit unui comunicat de presă, BNR majora prognoza privind rata inflației pentru anul 2021 la 4,1%, mult în afara intervalului de variație al țintei de 1,5-3,5%. Aceasta, spunea comunicatul, însemna o creștere semnificativă față de prognoza anterioară, emisă în luna martie, când prognoza era de doar 3,4%.
Ultimele date publicate de Statista plasează România într-un top 5 al țărilor europene cu cea mai mare rată a inflației, stabilită la finalul lunii octombrie. Pe primul loc, conform statisticii, se află Lituania, cu o rată a inflației de 8,2%, urmată de România cu cea mai mare rată a inflației din ultimii 10 ani, de 7.04%, Estonia cu rata inflației în creștere, la 6,8%, Ungaria, aici rata inflației ajungând la 6,6% și Polonia cu 5,6%.
Aceleași date arătau în septembrie o rată anuală de 6,29%, de la 5,25% în luna precedentă. La acel moment au fost creșteri masive la prețurile produselor alimentare, la 4,27% față de 2,70% în august. Majorări de prețuri în septembrie se resimțeau și la produsele nealimentare, cu o creștere de 8,71% față de 7,90%.
Tot atunci românii plătau pentru servicii cu 3,75 % mai mult față de luna precendetă, când aestea se situau la 3,0 %. Per totla în septembrie 2021 prețurile au crescut 0,95% în septembrie, în raport cu luna august când prețuruile creșteeau cu doar 0,24%.
Rata anuală a inflației în zona euro a fost de 3,4% în septembrie 2021, în creștere de la 3,0% în august. Cu un an înainte, rata a fost de -0,3%. Rata anuală a inflației în Uniunea Europeană a fost de 3,6% în septembrie 2021, în creștere de la 3,2% în august, conform datelor publicate de Eurostat, biroul de statistică al Uniunii Europene.
Cele mai mici rate anuale au fost înregistrate în Malta (0,7%), Portugalia (1,3%) și Grecia (1,9%). Comparativ cu luna august, inflația anuală a scăzut într-un stat membru, a rămas stabilă într-unul și a crescut în douăzeci și cinci.
În luna septembrie, cea mai mare contribuție la rata anuală a inflației din zona euro a venit din partea energiei cu +1,63 puncte procentuale, urmată de servicii cu +0,72 puncte procentuale, bunuri industriale non-energetice cu +0,57 puncte procentuale și produse alimentare, alcool și tutun cu +0,44 puncte procentuale.