Voluntarii vor împăduri un oraș din județul Sibiu cu 5.000 de puieți de nuci, după un model întâlnit la vecinii din Republica Moldova. Inițiativa aparține unui ONG – Asociația Tășuleasa Social – cu sprijinul Raiffeisen Bank și al administrației locale din Copșa Mică.
Proiectul se numește „Via Transilvanica Goes Nuts!” și urmărește ca, în perioada 18-20 noiembrie, 10 hectare să fie împădurite cu 5.000 de puieți de nuci. Aceasta este prima pădure de acest gen creată în România.
„Prima oară când am văzut o pădure de nuci şi am rămas impresionaţi, eram în vizită de lucru, în Republica Moldova. De atunci visăm să putem face una asemănătoare la noi în ţară.
O pădure de nuci este o pădure utilitară. Dar este şi una dintre cele mai faine perspective pentru ceva ce am putea noi face”, au menţionat organizatorii amintind de partenerii cu ajutorul cărora va fi plantată prima pădure de nuci, pe Via Transilvanica.
În anul 2006, orașul care intenționează să dețină prima pădure de nuci era considerat drept cel mai populat din Europa. Acest titlu îl moștenea dinainte de Revoluție, însă lucrurile s-au schimbat între timp. Acum, cu ajutorul acestui nou proiect, se intenționează transformarea sa în ce mai oxigenat oraș din Europa.
La eveniment vor fi acceptați doar voluntarii care au certificat verde COVID. Pe site-ul oficial, organizatorii au publicat un regulament de împădurire, normele de protecție a muncii și informațiile GDPR, dar și posibilitatea de înscriere în cadrul acțiunii de împădurire.
„Pentru noi, cei de la Tăşu, e foarte important să ştim cu exactitate aspectele care ne ajută să ne pregătim cât mai bine pentru fiecare voluntar în parte, motiv pentru care te rugăm să îţi asumi răspunsurile din formular.
Responsabilitatea fiecăruia ne ajută să evităm risipa de mâncare, apă, sau diverse consumabile! Tăşuleasa Social suportă cheltuieli care sunt irecuperabile, costurile fiecărui voluntar înscris fiind acoperite de noi indiferent de prezenţa acestuia la plantare”, au menţionat reprezentanţii asociaţiei.
De asemenea, voluntarii sunt sfătuiți să vină echipați corespunzător, având în vedere condițiile meteo, să fie la curent cu noutățile și punctuali. Participanții vor fi împărțiți pe grupuri, fiind demarcate prin brățări colorate.
Un inginer silvic va oferi instrucțiuni de plantare, sau, în funcție de caz, de liderul grupului. Sunt acceptați și voluntari sub 16 ani, însă doar cu acordul unui părinte, reprezentant legal sau însoțiți de părinți/tutore. Din cauza restricțiilor COVID, în fiecare dintre cele trei zile vor fi acceptați maxim 100 de voluntari.