Ieșenii au aglomerat supermarketurile din oraș pentru a-și face provizii de alimente, însă reprezentanții marilor magazine au restricționat cantitățile ce pot fi cumpărate. Potrivit specialiștilor din domeniul alimentar, oamenii nu ar trebui să se panicheze, deoarece nu urmează nicio criză.
Oamenii au aglomerat marile magazine din oraș și au făcut provizii de alimente. Coșurile de cumpărături au fost pline, mai ales, de zahăr, ulei și baxuri de făină. Supermarketurile au decis să restricționeze cantitățile de alimente care pot fi achiziționate de o singură persoană. De exemplu, Kaufland a afișat diferite mesaje pe diferite raioane.
„Vânzarea acestui produs este limitată la maximum 2 baxuri, pe client! Mulțumim pentru înțelegere!” și mesajul „Vânzarea produselor din categoriile făină/mălai/conserve legume/paste/săpun este limitată la maximum două baxuri, pe bonul fiscal”.
Reprezentanții magazinelor spun că au restricționat cantitatea de produse cumpărate din cauza pandemiei sau a patronilor de magazine mici care cumpără cantități mari, iar apoi le vând la un preț mult mai mare.
„E pandemie și oamenii trebuie să aibă ce mânca, de asta trebuie să se cumpere mai puține cantități. Mai vin și patronii de la magazinele din cartier care cumpără cantități mari și e o problemă asta, că ei vând la prețuri mari. De aceea s-a limitat cantitatea”, susține unul dintre angajații magazinului Kaufland.
Specialiștii avertizează că asemenea cumpărături haotice poate duce la o risipă alimentară. Președintele Federației Naționale a Sindicatelor din Industria Alimentară, Dragoș Frumosu, spune că nu urmează nicio criză alimentară, iar oamenii nu ar trebui să se panicheze.
Pe de cealaltă parte, prețurile la alimente vor crește din nou, iar riscul ca micile afaceri să dispară crește. De asemenea, alarme false privind criza alimentară, precum situația prezentă din Anglia, au contribuit la panica din rândul ieșenilor, care au aglomerat supermarketurile.
„Este foarte adevărat că ce e pe rețelele de socializare, ce se întâmplă în Anglia, conduce la cumpărături haotice. Nu mi se pare firesc ca unele magazine să ia măsuri pe cont propriu, cum sunt acele restricționări privind achiziția de produse alimentare. Instituțiile statului ar trebui să intervină. Nu e normal ca oamenii să facă asta, să se panicheze și să cumpere haotic. Faptul că se cumpără atât de mult, ca o soluție de moment, duce la o risipă alimentară. Produsele vor expira și vor fi aruncate. Nu cred că România va ajunge în situația în care să rămână fără alimente, pentru că noi avem resurse”, a anunțat Dragoș Frumosu, președintele Federației Naționale a Sindicatelor din Industria Alimentară (FNSIA).