Apar informații încurajatoare despre eficiența dozei a treia a vaccinului anti-Covid-19. Cătălin Ţucureanu, cercetător în imunologie şi vaccinologie la Institutul Cantacuzino, a explicat pe înțelesul tuturor scopul vaccinului anti-Covid-19 și eficiența nebănuită pe care ar putea să o aibă doza booster. De asemenea, omul de știință a desființat rând pe rând mai multe mituri și contraargumente folosite de antivacciniștil pentru a-și justifica alegerile.
Potrivit cercetătorului, vaccinurile pe bază de ARN mesager nu sunt sub nicio formă experimentale, această tehnologie fiind studiată de mai mulți ani, mai exact, odată cu apariția vechiului coronavirus din 2003. Astfel, oamenii de știință au asimilat în urma studiilor suficiente cunoștințe necesare priducerii unui vaccine salvator
“Nimic mai fals. Tehnologia ARN-mesager, de exemplu, este studiată de zeci de ani. În plus, se fac studii pentru un vaccin împotriva coronavirusurilor încă din 2003, după ce au apărut infecţiile cu vechiul coronavirus SARS-CoV. Astfel, încă de atunci se cunoştea proteina Spike, se ştiau ţintele vaccinului împotriva unui astfel de virus.
Unii cercetători se aşteptau să apară un nou coronavirus şi au continuat studiile. Mai alert sau mai temporizat, dar studiile au continuat şi am ajuns să ştim aproape totul despre ruda apropiată a SARS-CoV-2. Astfel, la declanşarea pandemiei prin care trecem, existau „teme” făcute în acest domeniu. Drept urmare, în ianuarie 2020, când secvenţa genetică a virusului a devenit disponibilă, s-a putut trece la teste pe animale în numai câteva săptămâni. Cum răspunsul imun a fost puternic, s-a trecut la testele pe voluntari”.
Cu privire la testarea altor vaccinuri pe parcursul a mai mulți ani, Cătălin Țucureanu susține că acest timp îndelungat era puternic influențat de lipsa voluntarilor necesari pentru a se analiza reacțiile imune. În cazul acestei pandemii, această problemă nu a existat, astfel că tot mai mulți voluntari s-au oferit să se implice în această etapă de testare, rezultat care a condus la autorizarea rapidă a serurilor de către autorităţile competente din Uniunea Europeană.
Întrebat după câte doze de vacin este cazul să ne oprim, cercetătorul Cătălin Țucureanu a subliniat nevoia urgentă a apariției vaccinurilor anti-Covid-19, cu scopul luptei împotriva pandemiei, având la dispoziție cea mai puternică armă.
Medicul a explicat că, în urma studiilor, s-a constatat că eficiența primelor două doze de vaccin începe să scadă după șase luni, astfel că s-a luat în calcul inocularea celei de-a treia doze, menită să întărească răspnsul imunitar al organismului. Pentru moment, oamenii de știință consideră că acestă nouă imunitate obținută poate dura până la câțiva ani, însă studiile sunt în curs, urmând a fi transmise noi concluzii, odată cu trecerea timpului.
„Greu de spus. Aceste vaccinuri au fost concepute pentru un răspuns rapid la pandemie, dar s-a constat că după şase luni scade protecţia împotriva infecţiei şi s-a apelat la booster. Este posibil ca după această doză a treia să vorbim de un impuls imun solid care durează mai mult timp, la nivelul anilor, poate, dar studiile sunt în curs.
S-ar putea să fie necesar un rapel la câţiva ani, dar nu este cert. Acum mai este o problemă. Vorbesc de apariţia unei variante a virusului care poate „ocoli” parţial imunitatea produsă de vaccinul realizat deja. Atunci s-au putea decide realizarea unui rapel cu o variantă a vaccinului adaptată la noile caracteristici ale virusului, care va modifica şi imunitatea noastră după „calapodul” viral”, a adăugat Cătălin Țucureanu, într-un interviu acordat pentru adevarul.ro.