Astăzi este ziua în care mulți elevi se întorc în bănci după două săptămâni de vacanță forțată de contextul epidemiologic. Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu a explicat care a fost compromisul făcut de autorități pentru ca elevii să poată reveni în bănci, chiar dacă numărul infectărilor este în continuare mare.
Luni, două treimi din elevii din România încep școala în format fizic, iar acest lucru se datorează criteriului după care a fost stabilită redeschidere școlilor. Astfel, toate unitățile de învățământ care ating pragul de 60% de vaccinare al cadrelor didactice vor relua orele la clasă. În schimb, la școlile unde minim 60% dintre profesori nu sunt vaccinați, orele de curs vor ave aloc în sistem online, ceea ce îi nemulțumește pe unii părinți.
Pe de altă parte, acest criteriu de redeschidere al școlilor are și dezavantajele sale, astfel că există situații în care școli din localități cu incidență foarte mare vor începe orele în format fizic, iar alte unități de învățământ din localități cu incidență scăzută nu vor începe din cauza nevaccinării personalului didactic.
Sorin Cîmpeanu a explicat în termeni duri ce reprezintă închiderea școlilor pe termen mai lung pentru elevi și pentru viitorul lor. Potrivit ministrului interimar, această decizie a fost luată din perspectiva alegerii răului cel mai mic, dat fiind faptul că o altă alternativp ar fi fost școala online pentru toți elevii.
„Cu școlile și grădinițele închise, acest popor nu va avea viitor. Vom distruge un întreg popor și am responsabilitatea termenilor. Am avut de ales între varianta de a nu deschide nicio școală și nicio grădiniță multe săptămâni de acum încolo.
Aceasta a fost ipoteza de la care s-a plecat: să rămână toate în online. Pe de altă parte, cealaltă variantă, să le deschizi pe toate cu prezență fizică, iarăși ar fi însemnat că negăm pandemia. Trebuia să ai un criteriu de departajare între ce poți deschide și ce nu poți deschide.
Este o variantă de compromis. Este un criteriu cu foarte multe neajunsuri, dar este un criteriu care asigură un mediu mai sigur pentru elevi și pentru profesori, este un criteriu care protejează mai mult profesorii, pentru că dincolo de această efervescență exagerată, totuși, medicii spun că cei vaccinați contractează mai greu virusul și transmit mai greu virusul, deci sunt mai protejați profesorii”, a declarat Sorin Cîmpeanu.
Potrivit lui Sorin Cîmpeanu, procentul de 60% de vaccinare s-a stabilit în urma pragului anunțat de OMS privind atingerea imunității de grup. Având în vedere existența anumitor profesori care au trecut deja prin boală, s-a decis stabilirea ratei de vaccinare la 60%.
„S-a plecat de la 70 la sută, pragul stabilit de OMS pentru asigurarea unei imunități de grup. 70 la sută ar fi trebuit să ia în considerare și persoanele trecute prin boală. Având în vedere că este foarte dificil să monitorizezi persoanele trecute prin boală – unii ies din cele 180 de zile, alții intră -, am coborât plafonul de la 70 la sută la 60 la sută, de comun acord cu autoritățile sanitare, înțelegând că este o măsură tranzitorie spre 70 la sută rată de vaccinare”, a arătat ministrul interimar al Educației, la Digi24.