Ce aliment îți taie foamea și unde se găsește, de fapt. Puțină lume știe ce este topinamburul și ce denumiri populare mai are. Ce-i drept, este o legumă mai puțin cunoscută în România, dar este un aliment care îți ia pofta de mâncare.
Alimentul care îți taie foamea este topinamburul, o legumă ce aare tuberculii asemănători cu ai cartofului, însă cu formă ciudată, asemănător cu ghimbirul. Topinamburul mai este denumit popular și măr-de-pământ, morcov-porcesc, nap porcesc, pară-iernatică sau „guli”, „cartoful săracilor” (din maghiară). Acesta este o plantă din familia Asteraceae, ce aparține ca și floarea soarelui, genului Helianthus.
Topinamburul este o plantă de cultură de la care se folosesc, asemeni cartofului, numai tuberculii subterani. De precizat este că numele de topinambur provine de la tribul amerindian „Topinambas”.
Ca și cartoful, topinamburul provine din America Centrală, probabil Mexicul de azi, iar în perioada precolumbiană era o plantă de cultură amerindiană. În anul 1610, emigranți francezi, supraviețuitorii unei foamete, au trimis din Canada în Europa această plantă care le salvase viața.
Din greșeală sau poate că din neînțelegere, francezii au numit planta „topinambour”, după numele unui trib amerindian din Brazilia. În secolul al XIX-lea, planta a fost printre principalele folosite în alimentație și pentru furajarea animalelor.
În zilele noastre planta este cultivată aproape pe toate continentele, iar principalele sunt în America de Nord, Rusia, Australia și Asia, mai puțin în Europa. La ora actuală, planta apare pe piață în Europa numai în magazine cu produse bio.
Ca şi în cazul cartofilor, tuberculii de topinambur se pot consuma în mai multe feluri. Îi poți face fierţi, în salate, prăjiţi, piure, sau cruzi, răzuiţi în salate cu alte rădăcinoase sau sub formă de suc.
Se curăță tuberculii de coajă, se spală și se fierb vreme de 25 de minute. Ei se zdrobesc apoi, după care se pot adăuga 2-3 linguri de smântână și sare după gust. Poți servi piureul rezultat ca şi garnitură.
Curăță de coajă un tubercul de aproximativ 100 de grame, apoi înăbuşă-l într-o lingură de ulei şi două de apă, împreună cu o linguriţă de curry şi una de miere. Toarnă apoi aproape 750 ml supă de legume sau de pasăre, iar dupa circa 10 minute de când a început să fiarbă adaugă 250 ml de smântână. Tot amestecul se fierbe circa 30 de minute. La final, se potriveşte gustul de sare, se pune pătrunjel proaspăt tocat şi se poate servi.