Anul acesta, Biserica de lemn din Urși – Popești, județul Vâlcea, a câștigat cele mai înalte distincții europene pentru patrimoniu. Cotidianul „La Petit Journal” a dedicat un articol amplu unui interviu acordat de către președinta Fundației Pro Patrimoniu Franța, pe tema bisericii de lemn din România.
Caroline d’Assay a vorbit în interviu despre dorința lui Șerban Cantacuzino, fondatorul Pro Patrimonio Franța, de a ajuta proprietarii de monumente recuperate după comunism, de a se ocupa de cazuri grave de care nimeni nu vrea să se ocupe, să ofere modele de restaurare și despre strategia fundației de a răspunde la apeluri de urgența.
În cazul Bisericii de Urși, procesul de restaurare a durat peste un deceniu. De asemenea, a menționat și despre implicarea autorităților în cadrul acestui proiect și despre lipsa de interes a statului român.
Proiectul restaurării acestui lăcaș a început în anul 2009. Tot atunci a fost efectuată o intervenție de urgență pentru securizarea bisericii în urma prăbușirii bolții altarului.
„La acel moment, Fundaţia Pro Patrimonio şi Ordinul Arhitecţilor din România au luat decizia de a restaura complet biserica. Lucrarea a fost finalizată în 2020, dar a putut fi inaugurată doar anul acesta din cauza restricţiilor de sănătate”, a amintit Caroline d’Assay.
Localnicii au fost mândri deoarece au avut posibilitatea să vadă că eforturile lor au fost apreciate peste măsură implicării. Totodată, Pro Patrimonio speră ca premiile câștigate să reprezinte o rampă de lansare spre atragerea unui număr cât mai mare de turiști.
„Mai ales că regiunea are multe atracţii culturale şi naturale”, după cum a precizat și șefa fundației franceze.
Aceasta a mai precizat că proiectul s-a bucurat de sprijin logistic din partea Primăriei Popești – Vâlcea, aici fiind vorba despre transportul materialele de construcție, ajutor în diseminarea informațiilor și evenimente promoționale.
„Aceste premii Europa Nostra cresc foarte mult aşteptările publicului că putem face mai mult şi mai bine. Este adevărat, dar este nevoie de bani, cât mai mulţi membri şi o echipă în creştere pentru a face asta” a mai recunoscut Caroline d’Assay.
Președinta Pro Patrimonio a precizat că sprijinul cel mai mare a venit din partea comunității internaționale. Atunci când vine vorba despre Premiul Publicului câștigat de Biserica de Lemn din Urși – Vâlcea, Caroline d’Assay a spus că acesta se datorează publicului european.
„Dincolo de prietenii Fundaţiei Pro Patrimonio care au votat, proiectul a fost apreciat de majoritatea cetăţenilor europeni convinşi de valoarea sa. Această solidaritate europeană transmite ideea că nu există o moştenire minoră şi că valorile culturale europene sunt cele care ne unesc”.