Atunci când folosim balsam de rufe, cel mai important este să detectăm materialele textile care nu vor suferi deteriorări, atunci când vor intra în contact cu acest lichid parfumat. Când nu-l punem la mașina de spălat, de fapt.
Balsamul de rufe este preferat de către toate gospodinele și folosit peste aproximativ toate hainele și articolele vestimentare din garderobă, pentru a le da un miros plăcut, proaspăt și pentru a le face moi și catifelate la atingere.
Deși acest lichid minune al materialelor nu lipsește din gospodăriile românilor, iată cum se folosește corect. Balsamul de rufe nu se folosește la orice tip de material textil, spun specialiștii. Catifelatorul conține un amestec de substanțe chimice, multe dintre ele fiind chiar toxice.
Nimic nu este natural și inofensiv în structura lui chimică. Balsamul de rufe conține alcool benzilic, ftalați, etanol, camfor și cloroform, substanțe care rămân în haine și sunt absorbite de piele, odată ce articolele vestimentare sunt purtate.
Deși pe moment balsamul de rufe este inofensiv, pe termen lung, multe dintre substanțele aflate în compoziția lichidului ar putea provoca anumite iritații, boli de piele sau afecțiuni ale căilor respiratorii.
Aparent poți dezvolta migrene, ochi iritați sau nasul înfundat dacă dormi în fiecare noapte într-o lenjerie curățată cu balsam de rufe de o concentrație ridicată.
Specialiștii ne sfătuiesc să folosim balsamul de rufe nu la fiecare spălare, ci la 2 sau 3 spălări, adăugând o cantitate mai mică decât cea care apare pe eticheta hainelor.
Un truc extrem de util este să nu adăugăm niciodată balsam atunci când spălăm rufele din microfibre, deoarece acestea au proprietatea de a absorbi foarte bine umezeala și de a izola termic.
Atunci când intră în contact cu balsamul de rufe, aceste microfibre își pierd din proprietăți. Ca rezultat, hainele precum cele sport nu mai absord bine transpirația. De asemenea, alte articole textile pe care nu este recomandat să le împrospătăm cu balsam de rufe sunt prosoapele.
Motivul este unul simplu. Balsamul se depune în fibrele pufoase ale acestor textile, împiedicându-le astfel să absoarbă apa la fel de bine. Prosoapele rămân moi și delicate dacă adaugi la spălat o soluție pentru dedurizarea apei sau dacă le clătești cu puțin oțet.