Mulți români preferă să incorporeze ouăle în diferite rețete, fie că vorbim despre prăjituri delicioase sau despre banala omletă. Aceste alimente simple se găsesc în locuințele tuturor, însă, de multe ori, sunt ținute în frigidere, în timp ce în supermarket-uri stau pe rafturi la temperatura camerei.
De fiecare dată când mergem la supermarket, nu plecăm fără câteva ouă pentru a face numeroase feluri de mâncare. Prăjiturile pentru cei mici nu pot să fie pregătite fără aceste alimente, iar micul dejun parcă este mai delicios în momentul în care sunt puse pe masă. Dar unde trebuie să fie ținute, de fapt?
Ouăle sunt puse pe rafturile magazinelor la temperatura camerei, în timp ce noi, imediat cum am ajuns acasă, le punem cu mare grijă în frigider. Nu te-ai întrebat vreodată de ce recurgi la o asemenea schimbare de temperatură în momentul în care cumperi aceste alimente?
Răspunsul la toate întrebările tale s-a aflat! Se pare că există o explicație foarte simplă cu privire la modul în care sunt păstrate ouăle în magazine. Totul are legătură cu stratul care protejează interiorul ouălelor de posibile bacterii care îți pot provoca multe probleme, adică coaja.
Schimbările bruște de temperatură pot deteriora suprafața protectoare a ouălelor, determinând bacteriile să se acumuleze în coajă și să intre în interior, afectând gălbenușul și albușul. Astfel, alimentele pe care le-ai consuma nu ar mai fi unele sigure dacă ar fi ținute la frigider în magazine.
Mai exact, dacă ouăle ar fi scoase din frigiderul unui supermarket și transportate în propria ta locuință, coaja s-ar deteriora în momentul în care ar lua contact cu temperaturile mult mai ridicate, așa că bacteriile ar putea să distrugă alimentele în cel mai scurt timp.
Ouăle nu trebuie să fie ținute la rece în supermarketuri, iar, în momentul în care ajungi acasă, află că nu este necesar să te grăbești pentru a le pune în frigider! Ele pot să fie păstrate într-un loc uscat și răcoros pentru a rezista cât mai mult timp.
Totuși, dacă preferi să le așezi în frigider, ele nu trebuie să fie scoase și lăsate mai mult timp la temperatura camerei. Gătește oul în cel mai scurt timp după ce a fost scos de la rece pentru ca acesta să nu aibă coaja deteriorată. De asemenea, alimentele nu trebuie să fie spălate înainte să fie gătite.
Ele o să își piardă din stratul protector, iar coaja trebuie să fie intactă pentru ca oul să rămână proaspăt timp de aproximativ 28 de zile, potrivit cope.es.