Valabilitatea vaccinului Pfizer s-a prelungit pentru o perioadă de trei luni, motiv de îngrijorare pentru milioane de oameni. Mulți au reclamat faptul că au fost imunizați cu ser expirat, iar o parte dintre aceștia au refuzat vaccinarea din același motiv. Coordonatorul campaniei de vaccinare anti-Covid-19 face lumină în această situație neclară și dă asigurări că acest lucru este perfect legal, dat fiind faptul că această prelungire a valabilității este oficială și se aplică tuturor țărilor, fiind aprobată de către Agenția Europeană a Medicamentului.
Pentru că multă lume s-a alarmat cu privire la vaccinarea populației cu seruri “expirate”, medicul Valeriu Ghoerghiță a explicat motivul real pentru care se întâmplă acest lucru. Astfel că, inițial, valabilitatea acestui vaccin (6 luni) a fost stabilită în urma unor studii realizate de Pfizer cu privire la rezistența serului la o temperatură de -80 de grade,
Ulterior, s-au efectuat studii suplimentare care arată că acest ser rezistă în condiții la fel de bune timp de 9 luni, informații care au fost transmise către Agenția Europeană a Medicamentului, instituție oficială care a aprobat această extindere a valabilității în condiții de maximă siguranță.
„La momentul în care vaccinurile au fost autorizate, perioada de valabilitate pentru vaccinul de la compania Pfizer a fost de șase luni. Această perioadă de valabilitate, evident, a avut în spate un studiu de stabilitate care arată că pentru șase luni la -80 de grade, vaccinul de la Pfizer își menține toate datele de calitate.
Agenția Europeană a Medicamentului a analizat ulterior datele de stabilitate care au fost oferite de companie și s-a decis prelungirea perioadei de valabilitate cu încă 3 luni. În momentul de față, perioada de valabilitate pentru toate vaccinurile Pfizer este extinsă la 9 luni și este aplicabilă tuturor țărilor, nu doar României și nu doar anumitor loturi și nu este o decizie temporară, este o decizie definitivă”, a declarat Valeriu Gheorghiță.
Medicul Valeriu Gheorghiță a transmis că această valabilitate prelungită se aplică și în cazul serului Johnson & Johnson, însă de la 3 luni la 4,5 luni. Medicul nu a exclus posibilitatea ca și alte vaccinuri care sunt păstrate la temperaturi scăzute să primească valabilitate prelungită.
„Este foarte probabil ca pe măsură ce sunt acumulate noi date de stabilitate, termenul de valabilitate să se prelungească și în viitor pentru produsele stocate la o temperatură ultrajoasă. De asemenea, aceeași perioadă de stabilitate a fost prelungită și pentru vaccinul Johnson & Johnson când recent a fost extinsă perioadă de la 3 luni la 4,5 luni la 2-8 grade”, a declarat Valeriu Gheorghiță.