Valul patru al pandemiei, spre deosebire de valurile precedente, reprezintă un pericol pentru toate categoriile de persoane, inclusiv pentru tineri fără cormobidități sau pentru femeile însărcinate. Recent, profesorul univversitar doctor Radu Vlădăreanu, președintele Societății de Obstetrică și Ginecologie din România, avertizează femeile gravide și viitoarele mămici cu privire la riscurile pe care infecția cu Covid-19 le poate avea asupra fătului.
România traversează o criză sanitară extrem de dură, astfel că orice persoană nevaccinată poate cădea victima acestui virus nemilos. Din păcate, România este prima țară din Europa la numărul deceselor și ultima la procentul populației vaccinate. De astfel, acesta este și principalul motiv pentru care sistemul sanitar traversează o perioadă de suferință, iar victimele sunt chiar cetățenii, care se roagă în al doisprecezelea ceas să li se mai dea o șansă la viață.
Pentru că situația este atât de grea, medicii specialiști depun toate eforturile pentru a-și informa pacienții cu privire la riscurile la care anumite categorii de persoane sunt expuse. Printre acestea, se află și femeile însărcinate, care riscă să-și pună fătul sau propria viață în pericol. De aceea, Societatea de Obstetrică și Ginecologie din România, prin intermediul președintelui săi, profesor Radu Vlădăreanu, face apel la femeile însărcinate să se vaccineze, pentru a evita acest risc major.
În urma a 19 luni de pandemie, Societeta de Obstetrică și Ginecologie din România a adunat mai multe informații care vizează impactul Covid-19 asupra viitoarelor mame, dar și asupra fătului, iar astăzi, prin intermediul platformei RO Vaccinare, face apel la femeile însărcinate să apeleze cu încredere la vaccin. Printre riscurile majore ale infecției cu Covid-19 se numără riscul de naștere prematură, dezlipire de placentă, moartea fătului în uter, spitalizare în ATI și deces al mamei.
”APEL CĂTRE GRAVIDE
Nu amânați vacinarea până după naștere! Ar putea fi prea târziu. Societatea de Obstetrică și Ginecologie din România face un nou apel către toate gravidele de a se vaccina cât mai repede împotriva Sars-Cov-2.
Milioane de femei gravide s-au vaccinat pe tot globul.
Toate datele acumulate în ultimele 19 luni confirmă fără dubiu că:1. Boala Covid-19 la gravide creşte riscul de naștere prematură, dezlipire de placentă, moartea fătului în uter, spitalizare în ATI și deces al mamei.
2. Vaccinarea scade riscul de infecție cu virusul SARS CoV-2 de peste 5 ori
3. Vaccinarea scade riscul boală Covid-19 severă și de a ajunge la spital e 10 ori
4. Vaccinarea scade riscul de deces al gravidelor infectate SARS CoV-2 de 11 ori
5. Vaccinarea gravidei protejează nou-născutul. Anticorpii dezvoltați de mamă după vaccinare ajung și la făt atât prin placentă, înainte de naștere, cât și prin laptele matern, după naștere.
6. Vaccinul este sigur pentru gravidă și făt.
7. Vaccinarea nu afectează în nici un fel fertilitatea feminină sau masculină, nici prezentă şi nici viitoare. Boala COVID, în schimb, poate afecta grav fertilitatea.Nu amânați vaccinarea până după naștere! Ar putea fi prea târziu. Nu vă riscați viața și viața copilului pe care îl așteptați. Cu un singur gest simplu, sigur și la îndemână, puteți să vă protejați, împreună cu bebelușul”, se arată în mesajul postat pe RO Vaccinare.