O nouă mutație a virusului Sars Cov2, derivată din tulpina Delta, se răspândește rapid într-o țară.
O nouă tulpină de coronavirus începe să facă ravagii în Europa. Ea a fost deja responsabilă pentru 10% din cazuri.
În Marea Britanie, o tulpină derivată din varianta Delta a început să facă ravagii, iar specialiștii spun că pare mai virală față de Delta.
Momentan nu se știe dacă este rezistentă la anticorpi sau dacă forma de boală pe care o cauzează este mai gravă sau nu. Aceasta este una dintre cele 45 de subtulpini derivate din Delta.
Oamenii de știință încă nu i-au pus un nume oficial, fiind numită momentan Subvarianta AY.4.2.
Această nouă variantă este responsabilă de aproape 10% din cazurile înregistrate acum în Marea Britanie.
Conform oamenilor de știință, noua tulpină tinde să devină dominantă, dar nu la fel de rapid cum Alpha a fost înlocuită de Delta.
Momentan, această variantă nu este declarată de OMS „variantă îngrijorătoare”.
Marea Britanie are, la 18 octombrie, peste 49 de mii de noi cazuri, cel mai mare număr din iulie și până acum.
Noua variantă reprezenta, la final de septembrie, doar 6% din totalul cazurilor noi.
„Nu există nicio indicație clară că este considerabil mai transmisibil, dar ar trebui să lucrăm pentru a caracteriza mai rapid aceste variante noi”, a spus Dr. Scott Gottlieb, fost comisar al Administrației pentru Alimente și Medicamente din SUA.
El și alți experți urmăresc AY.4.2 – o ramură a AY.4, care în sine este o ramură a variantei principale Delta.
Deoarece virusul face mutații de la sine, se întâmplă unele mici greșeli care duc la ușoare variații, a declarat expertul în boli infecțioase al UCSF Peter Chin-Hong.
Varianta Delta are acum 55 de subvariante, inclusiv AY.4.2.
În ultimele zile, AY.4.2 „a venit aproape de nicăieri”, a spus Chin-Hong. Deși doar o mână de cazuri au avut loc în SUA până acum, este ceva de urmărit, a spus el.
În SUA, variantele AY – variante Delta – sunt listate de Centrele SUA pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) ca variante îngrijorătoare.
Asta înseamnă că există dovezi că aceste variante pot fi mai infecțioase și pot provoca boli mai severe decât SARS-CoV-2 original (virusul care cauzează COVID-19). De asemenea, pot fi mai rezistente la vaccinurile și a tratamentele existente.