Valul patru al pandemiei se arată mai dur decât oricare altul, iar asta o confirmă medici, autorități și pacienți deopotrivă. În acest moment, spitalele din România cu greu mai fac față, iar medicii fac apel disperat către autorități pentru a introduce un nou lockdown, măcar până în momentul în care numărul infectărilor va începe să scadă. De data aceasta, cea care cere sprijin este medicul Beatrice Mahler, managerul Institului Marius Nasta, care povestește cu durere în suflet că suferința pacienților depășește orice barieră.
Situația în spitale este cel puțin dramatică, astfel că medicii strigă disperați în speranța că cineva cu putere decizională îi va auzi. În timp ce numărul infectărilor rămâne constant la 16.000 de infectați pe zi, iar numărul pacienților internați la ATI este de 1700, situația pare că nu se îndreaptă către drumul corect.
Acest lucru îl confirmă și medicul Beatrice Mahler, care a descris în câteva cuvinte chinul trăot zilnic de medici, dar mai cu seamă, de pacienți. Deși recunoaște că lockdown-ul nu este o situație care să bucure sau să motiveze pe cineva, medicul susține că, în acest moment, această soluție pare singura pentru a influența scăderea numărului infectărilor și al deceselor.
„Eu cred că nu este târziu, pentru că orice moment în care impunem restricții dure înseamnă o fază de platou care apare în 7-10 zile, cu scăderea numărului de cazuri.
Din păcate, suntem într-o situație prin care nu mi-am imaginat că vom mai trece, în care lockdownul se impune pentru a salva vieți. Avem o situație dramatică, oamenii se îmbolnăvesc unul după altul și singura soluție sunt măsuri extrem de dure pentru noi toți.
Personal, eu nu-mi doresc lockdown, mi se pare anormal să trecem din nou prin așa ceva, dar când văd câți oameni plâng în aceste zile, când văd ce drame trăim…”, transmis Beatrice Mahler, pentru B1 TV.
Contrar ideilor transmise de către politicieni, medicul susține că măsura primordială este testarea masivă a populației, iar ulterior, după depistarea cazurilor pozitive să se ia în calcul restricțiile și regulile privind certificatul verde.
„Eu cred că în acest moment trebuie să alegem testarea masivă și cred că asta ar fi o soluție pentru tot Bucureștiul, cu teste rapide să facem un screening al populației. Dacă vreți, și la intrarea în magazinele mari, pentru că trebuie să facem testare cât mai mult în acest moment, pentru ca persoanele depistate pozitiv să rămână la domiciliu, să fie izolate și abia apoi politicul să decidă care este momentul de introducere al certificatului verde (…)
Acum, atenția trebuie să fie îndreptată către cetățean și soluția pentru el este testarea, iar în momentul în care avem un val pandemic de așa amploare, testarea gratuită este obligatorie pentru a pune capăt acestor pierderi de vieți masive”, a declarat Beatrice Mahler, potrivit aceleiași surse.
Beatrice Mahler a susținut în același timp, că nici vaccinare și nici carantinarea, nu reprezintă soluții eficiente pe termen lung fără testare.
„Noi trebuie să depistăm persoanele pozitive, care trebuie să rămână la domiciliu, pentru a nu transmite mai departe. Trebuie să întrerupem lanțul acesta de transmitere. Carantinarea întrerupe lanțul de transmitere și este binevenită, dar fără o testare, vom avea iluzia că vom rămâne la 16.000 de cazuri, când ele, de fapt, sunt mult mai multe și astfel, nu cunoaștem amploarea pandemiei”, a adăugat renumitul medic.