Organul de supraveghere a medicamentelor din Europa a declarat joi că a început evaluarea unui nou medicamenta nti-COVID. Este vorba de produsul AstraZeneca numit Evusheld. După testarea EMA, dacă este aprobat, ar putea duce în cele din urmă la autorizarea utilizării sale în UE.
Evusheld, un produs AstraZeneca este în aceste zile sub teste. EMA, organismul de supravegehre european, a anunțat atăzi începerea testelor cu acest nou medicament. Mutarea vine după ce AstraZeneca a spus că studiile au arătat că Evusheld, realizat dintr-o combinație de doi anticorpi monoclonali, a redus simptomele severe ale Covid-19 și decesele.
Decizia de a începe revizuirea continuă „se bazează pe rezultatele preliminare din studiile clinice. Date ce sugerează că medicamentul poate ajuta la protejarea împotriva bolii„, a spus Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA). Poate dura câteva luni între începutul unei revizuiri continue de către EMA și orice eventual semnal verde.
Anticorpii monoclonali recunosc o moleculă specifică a virusului sau bacteriei țintă,. Aceștia sunt versiuni sintetice ale anticorpilor naturali. Sunt administrate persoanelor deja infectate, pentru a suplini deficiențele sistemului imunitar.
Acest lucru este diferit de un vaccin, care stimulează organismul să producă propriul răspuns imun. Vaccinul Covid separat al AstraZeneca este unul dintre cele patru vaccinuri aprobate în prezent pentru UE.
Compania a declarat luni că a văzut „rezultate pozitive” ale noului medicament, Evusheld, cunoscut și sub denumirea de AZD7442. Oficialii companiei spun că are o „reducere semnificativă statistică a infecțiilor COVID-19 severe sau a decesului”. Testele au fost făcute la pacienții neinternați cu simptome ușoare până la moderate.
Studiul cu noul medicamet Evusheld a implicat 903 de participanți. Un procent de 90% dintre aceștia erau persoane cu risc crescut de progresie la COVID-19 sever. Evusheld este încă un instrument în arsenalul de luptă împotriva COVID-19. Pandemia, la nivel global, a ucis cel puțin 4,8 milioane de oameni de la izbucnirea focarului în China în decembrie 2019.
Gigantul farmaceutic elvețian Roche s-a adresat luni organismului EMA pentru a-și autoriza medicamentul Ronapreve. Agenția a declarat săptămâna trecută că ar putea începe în curând să revizuiască noua pastilă a celor de la Merck, conform agenției Reuters.
Există unele terapii COVID-19 bazate pe aceeași clasă de medicamente ca Evusheld. Anticorpii monoclonali, care au ca scop mai degrabă tratarea decât prevenirea bolii. Sunt vândute de rivalii Regeneron, Eli Lilly și GSK-Vir în afara UE pentru a opri agravarea bolii în etapele timpurii și mai ușoare ale infecţie.
Alte tratamente COVID-19 pe bază de anticorpi în cadrul unei revizuiri în timp real de către EMA. Sunt tratamentele GSK-Vir, Sotrovimab și cocktail-ul Lilly. Remdesivirul lui Gilead este singurul medicament, de orice fel, care a fost aprobat în UE pentru tratamentul COVID.