Încă de anul trecut, atât guvernul condus de Ludovic Orban, cât și cel condus de Florin Cîțu au reușit un record. Este vorba de gradul de îndatorare externă a României. Datoria externă a României a crescut cu 6 miliarde de euro între ianuarie și iulie 2021. În acest moment această datorie a crescut, conform unor rapoarte publicate.
Ca urmare a crizei economice generate de pandemia din 2020, economia românească nu a mai avut productivitate și nici profitabilitate. Cu foarte multe cheltuieli și un buget aproape pe minus, România a fost nevoită să se împrumute de la creditori externi. Efectele crizei au obligat guvernnul să facă aceste împrumuturi, dar nu pentru a le injecta în economie, ci pentru a-și plăti cheltuielile curente.
Conform unei analize, datoria externă a României a crescut cu peste 6 miliarde de euro între ianuarie-iulie 2021. Specialiștii sunt îngrijorați, deoarece România a atins noi niveluri record ale datoriei sale publice. Este vorba de 50% din PIB, calculat la nivelul lunii aprilie a acestui an.
Potrivit Băncii Naționale a României, datoriile externe pe termen lung și pe termen scurt sunt următoarele:
În aceeași perioadă, ianuarie-iulie a acestui an, contul curent al balanței de plăți a înregistrat un deficit de 9.057 milioane de euro, comparativ cu 5.350 milioane de euro în aceeași perioadă a anului trecut. Defalcarea arată că deficitele din comerțul cu mărfuri și din veniturile primare s-au mărit cu 2.321 milioane și, respectiv, 854 milioane de euro. Surplusul de servicii și cel al veniturilor secundare au scăzut cu 267 milioane, respectiv 265 milioane de euro.
Lucrurile nu au avut o evoluție pozitivă, iar economia, deși lăudată de guvernanți, nu a mai produs aproape nimic. Obligați se se împrumute, guvernanți au ridicat, după 8 luni, datoria externă totală cu alte 8,4 miliarde de euro. La un calcul simplu, aflăm că în acest moment valoarea totală a datoriei externe se ridică la 135 miliarde de euro. De cealaltă parte, noile date spun că datoria publică directă a statului român a ajuns la suma de 60 de miliarde de euro. Procentul de creștere este de 6% din ianuarie și până în prezent.
Cu noul val și cu noile restricții, veniturile statului din economia și-așa șubrezită, vor fi diminuate considerabil, asta însemnând o nouă îndatorare externă de la creditori. Cum rating-ul României este în acest moment unul foarte slab, există riscurile care potențialii creditori să nu mai acorde niciun împrumut României, refuzul ducând la colaps și la accentuarea crizei financiare.