12 oct. 2021 | 16:04

Un lider al armatei nord-coreene, dezvăluiri cutremurătoare. Cum îi asasinează pe dezertori

Politică
Un lider al armatei nord-coreene, dezvăluiri cutremurătoare. Cum îi asasinează pe dezertori
„În Coreea de Nord, terorismul este un instrument politic”

În ultimii 30 de ani liderul nord-coreean Kim Jong-un a reușit să-și elimine toți criticii din partidul pe care-l conduce. Dezvăluirile au fost făcute recent de un fost ofițer de rang înalt, Kim Kuk-song. Fostul lider din armata nord-coreeană a trebuit să fugă pentru viața sa în 2014. De atunci, locuiește în Seul și lucrează pentru serviciile de informații sud-coreene.

Kim Kuk-song, dezertorul ajuns spion în Coreea de Sud

Celebra publicație BBC spune că a fost nevoie de săptămâni de discuții pentru a obține un interviu cu Kim Kuk-song. Motivul era îngrijorarea acestuia de cine ar putea asculta. Este pentru prima dată când un astfel de ofițer militar din Pyongyang acordă un interviu unui radiodifuzor major.

Kim Kuk-song a petrecut 30 de ani croindu-și o carieră către topul agențiilor puternice de spionaj din Coreea de Nord. Agențiile erau „ochii, urechile și creierul liderului suprem”, spune el. Kim Kuk-song susține că liderul nord-coreean și-a păstrat secretele, trimițând asasini pentru a-i ucide pe critici. Conform BBC, fostul spion, acum dezertor, ar fi construit un laborator ilegal de droguri pentru a ajuta la strângerea de fonduri „revoluționare”.

„Am fost un slujitor comunist loial”

Fostul ofțiter de rang înalt dezerta din Coreea de Nord în 2014, fugind în țara vecină, Coreea de Sud. De atunci lucrează pentru serviciile de informații sud-coreene.

În interviul acordat celor de la BBC, acesta înfățișează o conducere nord-coreeană disperată să câștige bani prin orice mijloace posibile. De la tranzacții cu droguri până la vânzarea de arme în Orientul Mijlociu și Africa, toate erau doar pentru a fae bani.

Kim Kuk-song a vorbit despre strategia din spatele deciziilor luate la Phenian, atacurile regimului asupra Coreei de Sud. Fostul spion mai susține că rețelele de spionaj și cibernetice din țara secretă pot ajunge în întreaga lume

Fostul lider militar a povestit că și-a petrecut ultimii ani în unitatea de informații de top din Coreea de Nord. Dezvăluirile sale oferă o oarecare perspectivă asupra carierei timpurii a actualului lider, Kim Jong-un. Aceste noi informații, spune Kim Kuk-song, pictează o imagine a unui tânăr dornic să se dovedească un „războinic”.

Reconnaissance General Bureau. O „forță de acțiune teroristă” 

Coreea de Nord a format o nouă agenție de spionaj numită Reconnaissance General Bureau în 2009. Agenția era formată în momentul în care Kim Jong-un era pregătit pentru a-l succeda tatălui său, care suferise un accident vascular cerebral.

Șeful biroului a fost Kim Yong-chol, care rămâne unul dintre cei mai de încredere asistenți ai liderului nord-coreean. Colonelul Kim Kuk-song  a spus că în mai 2009, s-a creat acest lanț de comandă pentru a forma o „forță de acțiune teroristă”.

Agenția era menită să ucidă un fost oficial nord-coreean care a trecut în sud.

„Pentru Kim Jong-un, a fost un act de satisfacție a liderului suprem. A fost formată o„ Forță a Terorii ”pentru a-l asasina în secret pe Hwang Jang-yop.

Eu personal am dirijat și desfășurat lucrarea.”, povestește Kim Kuk-song.

Hwang Jang-yop a fost unul dintre cei mai puternici oficiali ai țării. Fusese un arhitect cheie al politicii nord-coreene. Dezertarea sa către sud în 1997 nu fusese niciodată iertată. Odată ajuns la Seul, a fost extrem de critic față de regim, iar familia Kim își dorea răzbunare.

Dar tentativa de asasinat a mers prost. Doi maiori ai armatei nord-coreene încă execută pedepse de 10 ani închisoare la Seul pentru complot. Phenianul a negat întotdeauna că a fost implicat și a susținut că Coreea de Sud a organizat încercarea.

„În Coreea de Nord, terorismul este un instrument politic”

Întrebat de reporterii BBC despre acest subiect, mărturia lui Kim Kuk-song sugerează contrariul celor susținute de Phenian.

„În Coreea de Nord, terorismul este un instrument politic care protejează cea mai înaltă demnitate a lui Kim Jong-il și Kim Jong-un.

A fost un dar să demonstreze loialitatea succesorului față de marele său lider”.

Un an mai târziu, povestește ofițerul, în 2010, o navă sud-coreeană, Cheonan, s-a scufundat după ce a fost lovită de o torpilă. Patruzeci și șase de vieți s-au pierdut. Phenianul a negat întotdeauna implicarea sa.

Apoi, în noiembrie acel an, zeci de obuze de artilerie nord-coreene au lovit insula sud-coreeană Yeonpyeong. Doi soldați și doi civili au fost uciși. Au existat multe dezbateri cu privire la cine a dat ordinul atacului respectiv.

Kim Kuk-song a spus că „nu a fost implicat direct în operațiunile de pe insula Cheonan sau Yeonpyeong”, dar „nu au fost un secret pentru ofițerii RGB, a fost tratat cu mândrie, ceva de care să se laude”.

Și acele operațiuni nu s-ar fi întâmplat fără ordinele din partea de sus, mai pune Kim Kuk-song.

„În Coreea de Nord, chiar și atunci când se construiește un drum, acesta nu se poate face fără aprobarea directă a liderului suprem. Scufundarea Cheonanului și bombardarea insulei Yeonpyeong nu sunt un lucru care ar putea fi realizat de subordonați.

Acest tip de muncă militară este proiectată și implementată prin ordinele speciale ale lui Kim Jong-un. Este o realizare”.

Kim Kuk-song, „Spion în Casa Albastră”

Fostul ofițer de rang nalt a mai povestit celor de la BBC că una dintre responsabilitățile sale în Nord a fost dezvoltarea de strategii pentru a face față Coreei de Sud. Scopul era „subordonarea politică”. Asta presupunea să ai ochi și urechi pe pământ.

Există multe cazuri în care am îndrumat spioni să meargă în Coreea de Sud și am efectuat misiuni operative prin intermediul lor. Multe cazuri”, susține ofițerul dezertor. El nu elaborează, dar oferă un exemplu interesant.

„A existat un caz în care un agent nord-coreean a fost trimis și a lucrat la biroul prezidențial din Coreea de Sud și s-a întors în Coreea de Nord în siguranță. A fost la începutul anilor 1990. A lucrat pentru Casa Albastră (Biroul prezidențial al Coreei de Sud) timp de cinci până la timp de șase ani.

S-a întors în siguranță și a lucrat la 314 Biroul de legătură al Partidului Laburist. Vă pot spune că agenții nord-coreeni joacă un rol activ în diferite organizații ale societății civile, precum și în instituții importante din Coreea de Sud.”, declară povestește Kim Kuk-song.

„Sunt un slujitor loial trădat”

Kim Kuk-song a dus o viață privilegiată în Coreea de Nord. El susține că a primit o mașină Mercedes-Benz de la  mătușa lui Kim Jong-un . I s-a permis să călătorească liber în străinătate pentru a strânge bani pentru liderul nord-coreean. Kim Kuk-song mai spune că a vândut metale rare și cărbune pentru a strânge milioane în numerar, pe care i-ar fi aduse înapoi în țară într-o valiză.

Într-o țară săracă în care milioane de oameni se luptă cu lipsa de alimente, aceasta este o viață pe care puțini și-o pot imagina, darămite să trăiască. Legăturile politice puternice ale lui Kim Kuk-song prin căsătorie i-au permis să se deplaseze între diferite agenții de informații, spune el.

Dar aceleași legături l-au pus și pe el și familia lui în pericol. La scurt timp după ce a urcat pe tronul politic în 2011, Kim Jong-un a decis să-i curățe pe cei pe care îi percepea ca pe o amenințare, inclusiv pe propriul său unchi, Jang Song-thaek.

S-a sugerat mult timp că Jang ar fi liderul de facto al Coreei de Nord, pe măsură ce starea de sănătate a lui Kim Jong-il a degenerat. Potrivit lui Kim Kuk-song, numele lui Jang Song-thaek a devenit mai răspândit decât cel al lui Kim Jong-un.

”Actualul ofițer dezertor a trăit o viață extrem de neobișnuită. Relatarea sa ar trebui citită ca parte a poveștii Coreei de Nord, nu în ansamblu. Dar povestea sa ne oferă o viziune în interiorul unui regim pe care puțini sunt capabili să scape.

Povestea ne spune ceva despre ce este nevoie pentru ca regimul să supraviețuiască.”, concluzionează jurnaliștii BBC.

Parteneri
Se schimbă regulile de călătorie în Marea Britanie. Cum vei intra de anul acesta în Anglia
Redactia.ro
Cum a murit, de fapt, Traian, cuceritorul Daciei. Cenușa lui a fost împrăștiată într-un loc important pentru români
Click.ro
O femeie, fost ofițer de penitenciar, a fost condamnată la 15 luni de închisoare, după ce a fost filmată făcând sex cu un deținut
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Cum și-a amenajat Maurice Munteanu apartamentul de 117.000 de euro din București. Imaginile s-au viralizat pe internet! Wow, ce decor!
Unica.ro
Previziuni 2025. Trei zodii atrag norocul, dragostea, romantismul
EVZ.ro
Bănel Nicoliță, surprins de ziua lui de naștere! Cine l-a așteptat acasă, la miezul nopții
Spynews
Traian Băsescu a uimit toată România. Nimeni nu l-a mai văzut așa pe fostul președinte
Capital.ro
Cum arată și cât te costă să dormi în casa lui Tudor Chirilă, la Porumbacu de Sus. Imaginile sunt idilice: iubita lui a pus murături pentru turiști, el face tabere de creație, iar copiii se bucură de natură
Avantaje
SE SCHIMBĂ TOT în legea pensiilor! ANUNȚ OFICIAL
Mediaflux
Marian Drăgulescu se căsătorește! Fostul sportiv a anunțat data la care va avea loc marele eveniment 
Spynews.ro
Zodiile care vor avea 5 ani plini de noroc, începând cu 2025. Trăiesc cea mai bună perioadă a lor: succes uriaș, mai ales financiar, călătorii în străinătate
Realitatea.net
Motivul pentru care Cuza de la Noaptea Târziu a refuzat să își viziteze părinții timp de 2 ani. Ce s-a întâmplat
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro