Se aude că urganele care poartă nume de femei sunt mai răvășitoare decât cele cu nume de bărbați. Cum și cine ”botează” aceste fenomene extreme?
Katrina, Wilma, Paloma, Irma sunt câteva dintre fenomenele de-a dreptul răvășitoare. Cu nume de femei, fac ravagii în lume mai ceva decât cele ce poartă nume de bărbați. De altfel, studiile arată că, de-a lungul istoriei, acele uragane cu nume feminine au provocat mai multe victime decât cele care poartă nume de bărbați. Așadar, dacă stai în calea unui uragan, discriminarea de gen te poate ucide.
„Uraganele cu nume de femei (vs cele cu nume de bărbaţi) cauzează în mod semnificativ mai mulţi morţi, în mod aparent din cauza faptului că oamenii le percep ca având un risc mai mic şi se pregătesc mai puţin”, notează echipa de cercetători îm Proceedings of the Național Academy of Science.
Prin anul 1950, meteorologii au înțeles că, botezând furtunile și uraganele cu nume ușor de ținut minte îi va ajuta pe oameni să își amintească de ele, dar și să comunice eficient în privința lor, așa încât să fie în siguranță. Astfel, specialiștii au acordat numele conform unei liste formale care este aprobată înaintea debutului fiecărui sezon de uragane în Atlantic. În vreme ce furtunile au primit nume încă de acum o sută de ani, moda de a denumi uraganele este de dată relativ recentă.
În primă instanță, experții în fenomene extreme alegeau numele uraganelor ținând cont exclusiv de coordonatele geografice ale acestora, lucru care îi ajuta pe meteorologi să le urmărească. Din păcate, aceasta genera confuzie în rândul populației din zonele afectate de uragane, astfel că s-a renunțat la practică în comunicarea publică și au fost adoptate nume proprii, potrivit unei ierarhii alfabetice.
Așadar, practica de numire a uraganelor cu nume proprii datează din 1950 și presupune ca în fiecare an să fie reluate. Spre exemplu, pe fiecare prim uragan al unui sezon îl chema Abe, pe al doilea Baker și așa mai departe. În anul 1953, lucrurile s-au modificat și, pentru a se evita repetivitatea în denumirea anuală a uraganelor, Serviciul Națonal de Meteorologie din Statele Unite a hotărât să revizuiască sistemul și să confere uraganelor nume feminine, pentru că majoritatea navelor și ambarcațiunilor au astfel de nume. În 1979, sistemul a fost din nou ”luat la mână” și s-a ajuns la forma care există și acum, iar uraganele au primit atât nume feminine, cât și masculine.