Zacusca de ciuperci se prepară ușor și este de-a dreptul delicioasă. Pe lângă zacusca clasică, cea de vinete sau de fasole, în cămara noastră nu trebuie să lipsească borcanele cu zacuscă de ciuperci. Este perfectă pentru la iarnă, fiind mereu la îndemână atunci când nu avem chef să gătim ceva complicat.
Pentru ca rețeta ta de zacuscă să iasă perfect, ca la marele restaurante, există un secret pe care puține gospodine îl știu. Este foarte important să urmezi toți pașii care contribuie la cea mai bună zacuscă de ciuperci pe care ai mâncat-o vreodată.
Faimoasa zacuscă de ciuperci se face foarte ușor din doar câteva ingrediente proaspete și nu-și alterează gustul indiferent de momentul în care alegi să o consumi Această rețetă este una dintre cele mai apreciate și îndrăgite mâncăruri pentru sezonul rece.
Pentru zacusca perfectă, poți folosi orice fel de ciuperci comestibile. Ce-i drept, gălbiorii sau ghebele sunt mai savuroase decât cele champignon, însă orice soi de ciupercă poate fi ingredientul principal într-o zacuscă delicioasă.
Pentru zacusca de ciuperci ai nevoie de următoarele ingrediente: 2 kilograme de ciuperci, 1 kilogram de ardei capia sau gogoșari, 1 kilogram de ceapă, 200 ml de ulei, 4 căței usturoi, 1-2 căni suc de roșii, sare după gust, boabe de piper.
Spală ciupercile bine în mai multe ape, după care curăță-le de pieliță de deasupra. După ce le-ai spălat bine, pune-le la fiert pentru 20 de minute, apoi lasă-le să se scurgă de apă. După ce s-au scurs, dă ciupercile prin mașina de tocat, cu sita mare.
Între timp, curăță ceapa, taie bucățile în jumătăți și lasă-le timp de 10 minute într-un vas cu apă rece. Într-o tigaie mare pune uleiul și adaugă ceapa așa întreagă, pentru a se înăbuși timp de câteva minute la foc mic. Dă și ceapa prin mașina de tocat. Spală gogoșarii, curăță-i de cotoare și taie-i în jumătăți. Pune-i în uleiul în care ai călit ceapa și lasă-i la foc mic până se înmoaie, după care dă-i prin mașina de tocat.
Amestecă toate ingredientele tocate și pune-le într-un vas mare, la foc. Lasă-le pe foc până când încep să scadă. Este momentul să adaugi și sucul de roșii, spre final. Condimentează cu sare și piper, mai lasă să dea câteva clocote, după care oprește aragazul. Pune zacusca de ciuperci în borcane curate și sterilizate și depozitează-le în cămară sau într-un loc răcoros.