Raed Arafat a declarat miercuri seară, la Palatul Victoria, că în România sunt vaccinați aproape 30% dintre cetățeni, ceea ce reprezintă un procent destul de mic pentru a ne permite să privim valul patru al pandemiei liniștiți. Din păcate, șeful DSU a recunoscut faptul că ne aflăm la coada clasamentului din Europa cu privire la procentul vaccinaților.
Raed Arafat a fost întrebat când ar putea România să renunțe la restricțiile anti-Covid-19 și la accesul în diferite spații publice pe baza certificatului verde. Șeful DSU a explicat că pentru a ne afla în siguranță, 70% dintre cetățeni ar trebui să fie vaccinați, iar acest lucru este imposibil în momentul de față, astfel că în România s-au vaccinat doar 30%. Mai mult, Raed Arafat susține că acest procent modest este întâlnit în Europa doar la bulgari, lucru care se resimte în impactul agresiv pe care valul patru îl are asupra sistemului de sănătate.
„Ţările, afară, nu prea au renunţat la certificatul verde, cam tot îl folosesc, în mare parte dintre ele, să zicem, ţările europene, dar procentul, pentru a avea linişte, să ştim că nu avem impact serios pe sistemul sanitar, rămâne procentul de 70%. Cu cât varianta e mai uşor de răspândit, cu atât procentul trebuie să fie ceva mai ridicat. Noi suntem totuşi încă la aproximativ 30%. Suntem, împreună cu Bulgaria, reprezentăm chiar coada la numărul şi procentul vaccinaţilor şi cred că plătim la acest moment preţul pentru acest lucru”, a explicat Raed Arafat.
Șeful DSU a adus lămuriri în ceea ce privește ordinul care limitează internările și intervențiile chirurgicale care nu reprezintă o urgență. Explicațiile vin după ce PSD a solicitat convocarea unei şedinţe a Birourilor permanente reunite ale Camerei Deputaţilor şi Senatului, cu participarea ministrul interimar al Sănătăţii, Cseke Attila, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, dar şi preşedinţii comisiilor parlamentare de sănătate, în scopul găsirii unor soluţii legislative în privinţa acelor bolnavi cărora li s-a limitat accesul la Sănătate prin acest Ordin.
„Mai vreau încă o dată să subliniez anumite aspecte în privința ordinului de limitare a activității medicale în spitale, în ceea ce privește cazurile elective. Din nou vreau să subliniez ceea ce am zis la briefing, ordinul nu închide spitalele, nu închide serviciile ambulatorii care rămân deschise și nu sunt menționate în ordin.
Persoanele care au probleme și vor să fie consultate merg pe linia normală, medic de familie și apoi trimitere către medicul specialist. Ordinul pune o prioritizare între cazurile care pot fi amânate și situația în care ne aflăm cu cazuri care au nevoie de susținerea din partea terapiei intensive”, a declarat, miercuri seara, Raed Arafat.