Pacienții Covid-19 simt de la o zi la alta cum rămân fără prea multe șanse, pe măsură ce numărul infectărilor crește, iar medicamentele și paturile sunt insuficiente pentru a le asigura tuturor șansa zilei de mâine. Șeful DSU a anunțat, luni seară, că astăzi va cere activarea Mecanismului de Protecție Civilă pentru medicamentul Tocilizumab.
După cum au afirmat diferite cadre medicale, situația în spitalele cu pacienți Covid-19 este disperată, astfel că pacienții sunt nevoiți să stea pe holurile spitalelor trăind cu speranța că la un moment dat vor avea loc într-un salon sau la ATI.
Raed Arafat a anunțat ieri seară că, astăzi, va cere activarea Mecanismului de protecție civilă pentru medicamentul Tocilizumab, procedură care presupune solicitarea medicamentului eficient în tratarea infecției cu Covid-19 de la țările care nu se confruntă cu un val patru atât de dur sau de la cele care au depășit această perioadă grea.
„Problema activării Mecanismului de protecţie civilă – ştiu că au fost discuţii pe această temă. Mâine urmează să fie activat Mecanismul, la cererea Ministerului Sănătăţii (…), pentru medicamentul Tocilizumab. Este un medicament al cărui furnizor nu poate să furnizeze toate cantităţile necesare.
Am înţeles de la colegii de la Ministerul Sănătăţii că, la acest moment, avem cantităţi suficiente pentru încă două-trei săptămâni, motiv pentru care vom activa Mecanismul să vedem în ţările care nu se confruntă cu un val serios, la acest moment, dacă putem lua de la ei medicamentul, să-l aducem în ţară în anumite cantităţi.
Ministerul Sănătăţii, mâine, urmează să ne spună care este cantitatea necesară, pe care o să o anunţăm”, a afirmat Raed Arafat, luni, într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria, după ședința de Guvern.
Din păcate, tot mai mulți dintre pacienții infectați cu Covid-19 ajung la spitale cu insuficiență respiratorie acută, iar internarea acestora la Terapie Intensivă sau într-un pat unde există instalație de oxigen este esențială pentru supraviețuire.
O altă veste care ar putea îndulci puțin această situație disperată din spitale este aceea că Ministerul Sănătății va solicita statelor europene, pe lângă medicamentul Tocilizumab, și anumite exhipamente, în special oxigentoare individuale.
“Să suplimentăm ce avem şi ce achiziţionăm pentru a facilita creşterea numărului paturilor cu oxigen în spitalele care au paturi libere, dar care nu sunt conectate la oxigen”, a explicat Raed Arafat, în urmă cu puțin timp.