Uniunea Europeană este lider mondial în imunizarea anti-COVID, după ce statisticile arată că aproape trei sferturi din populația adultă s-a vaccinat împotriva coronavirusului, după schema completă. Cu toate acestea, se pare că realitatea din spatele acestor cifre este una îngrijorătoare.
Potrivit Centrului European pentru Controlul Bolilor (ECDC), unele țări europene inclusiv Irlanda, Malta, Portugalia și Danemarca au realizat o vaccinare aproape universală, cu rate de acoperire de aproximativ 90%.
De cealaltă parte a blocului european, România și Bulgaria au vaccinat complet doar 33%, respectiv 22% din populația adultă, aflându-se pe locurile codașe ale Europei.
Oficialii Uniunii Europene susțin că cele două state au suficiente vaccinuri, având acces la toate vaccinurile aprobate de UE, precum Pfizer/BioNTech, Moderna, AstraZeneca și Johnson & Johnson.
De asemenea, țările individuale sunt libere să obțină alte vaccinuri precum Ungaria, țară care a achiziționat vaccinuri rusești Sputnik pentru populația sa. În schimb, conform spuselor lui Krastev, Bulgaria se luptă cu ezitarea profundă a populației, alimentată de instabilitate politică, teorii ale conspirației și lipsa de credință în autorități.
„Au vaccinurile. Oricine dorește să se vaccineze poate! Există un nivel ridicat de neîncredere și asta este valabil atât pentru Bulgaria, cât și pentru România. Chiar și comunitatea medicală, medicii, asistenții medicali, mulți ezită să se vaccineze, așa că nu este o surpriză faptul că societatea în ansamblu este și ea”, a declarat exclusiv pentru CNN Ivan Krastev, politolog bulgar și membru al consiliului fondator al Consiliului European pentru Relații Externe.
Atât România, cât și Bulgaria se luptă cu vârfuri în noile cazuri de coronavirus de la începutul lunii septembrie. România a raportat peste 45.000 de cazuri noi și peste 800 de decese în ultima săptămână din septembrie, cam la același nivel pe care l-a văzut la vârful celui de-al doilea val al epidemiei din aprilie 2021.
Guvernul român a dat vina pe proasta sa lansare a vaccinării asupra știrilor false și a teoriilor conspirației care sunt difuzate online. ECDC a avertizat joi că statele cu rate scăzute de vaccinare riscă creșterea spitalizărilor și decesele în această toamnă dacă relaxează măsurile de distanțare socială.
„Într-un astfel de scenariu, datorită răspândirii virulente a virusului, populațiile vulnerabile complet vaccinate sunt, de asemenea, expuse riscului de a se confrunta cu infecții cu un rezultat sever.”, a declarat ECDC în ultima sa evaluare a riscului Covid-19, îndemnând țările care se confruntă cu vaccinări să încercați să înțelegeți de ce populația lor rămâne ezitantă și apoi abordați aceste probleme.