Mulți români o să fie nevoiți să renunțe la micile plăceri din viață. Prețul hainelor o să sufere schimbări în 2021, așa că cei pasionați de cumpărături o să înceapă să facă economii de acum încolo pentru a putea să își permită tot ce își doresc.
Prețul bumbacului a explodat din cauza restricțiilor transportului maritim. Contractul cu bumbac a depășit un dolar pentru o livră la bursa de la New York, așa că cei mai mari producători din toată lumea o să scumpească hainele pentru copii, pijamalele, tricourile și blugii.
Un deficit global de aprovizionare cu bumbac o să îi facă pe iubitorii de modă să se mai gândească la alegerile lor, mai ales pentru că efectele o să fie observate în magazine, atunci când vine vorba despre prețurile pe care le au obiectele vestimentare.
Încă de la începutul anului, pijamalele s-au scumpit cu 50%. De asemenea, China, cel mai mare utilizator de bumbac, se confruntă cu probleme uriașe, iar alte țări întâlnesc provocări pentru a menține culturile și a le oferi consumatorilor ceea ce își doresc.
Mai exact, în India, Pakistan și Bangladesh, producția nu se mai potrivește cu cererea uriașă de pe piață. Cultura din satul Punjab, India, a avut de suferit după ce o omidă a distrus tot ce au realizat fermierii, așa că veștile din străinătate nu sunt deloc bune.
De asemenea, prețurile furnizorilor de bumbac au crescut în ultima perioadă, iar creatorii vestimentari au început să își vândă creațiile pe sume mult mai mari. Cei care adoră hainele din bumbac o să aibă de suferit, mai ales pentru că trebuie să scoată mai mulți bani din buzunar pentru a cumpăra așa ceva.
„În ultimele luni prețurile au crescut cu cel puțin 20% la produsele de bumbac pe care le importăm noi.”, a transmis Simona Mândraș Iura, manager importuri, potrivit știrileprotv.ro.
De asemenea, fenomenele meteo extreme produc ravagii, așa că nu este de mirare că multe culturi de bumbac au fost grav afectate. În România s-a renunțat la a produce această plantă după ce prețul s-a dovedit prea mic în 1989.
Mai mult, un antreprenor care se ocupă de o afacere cu șosete de bumbac de 14 ani spune că situația este una neobișnuită. Acesta cumpără materie primă de la un intermediar din Polonia care aduce bumbac din Pakistan sau Uzbekistan.
„În jur de 32 de lei kg, astăzi îl achiziționam cu 40 de lei kg. O scumpire de 25,30%.”, a spus Ovidiu Pipaș.