O număr de țări europene au emis aproape 100 de avertismente cu privire la Salmonella la păsările de curte refrigerate și congelate din Polonia de la începutul lunii martie a acestui an. Datele RASFF prezintă alerte în mai multe state est-europene despre infectările cu Salmonella la păsări. Majoritatea notificărilor au fost făcute de Lituania, urmată de Republica Cehă și Bulgaria. Ulterior a venit și rândul României.
La începutul acestui an, portalul RASFF anunța alerte de infectări cu Salmonella la păsările refiregerate sau congelate exportate de Polonia. Țări, precum din Bulgaria, Croația, Republica Cehă, Slovacia, Lituania, Estonia, Letonia, Italia, și Franța, confirmau datele. Majoritatea notificărilor au fost făcute de Lituania, urmată de Republica Cehă și Bulgaria.
Serotipurile implicate includ Enteritidis, Infantis, Typhimurium, Saintpaul, Derby, Newport și Mbandaka. Regulamentul european privind păsările proaspete menționează Salmonella Enteritidis și Typhimurium ca și criteriu de siguranță alimentară.
Aceste serotipuri reprezintă principalul risc pentru sănătatea publică. UE a produs aproximativ 15,2 milioane de tone de carne de pasăre în 2020. Principalul producător din acel an cu 2,5 milioane de tone a fost Polonia.
Autoritățile lituaniene au dezvăluit că în primele cinci luni ale acestui an nu s-a permis vânzarea a peste 100 de tone de carne de pasăre. Au fost scoase de pe piață și alte nouă tone de carne de pasăre infectată cu Salmonella.
Noi loturi erau interzise până la finele lunii mai. După detectarea oricărui tip de Salmonella în Lituania, vânzarea produselor a fost interzisă. De la începutul lunii aprilie până la mijlocul lunii mai, VMVT a evaluat siguranța și calitatea a 230 de tone de carne de pasăre.
Rezultatele de laborator au arătat că până la 61 de tone erau nesigure și contaminate cu bacterii Salmonella, majoritatea provenind din Polonia. Companiile care distribuie astfel de carne de pasăre în Lituania sunt sancționate.
În același timp au fost instruite să consolideze procedurile interne de auto-monitorizare, să selecteze producătorii și furnizorii mai atent, să le auditeze în mod regulat și să asigure fiabilitatea. În mai, agenția a anunțat că a confiscat 6,2 tone de carne de pasăre în ultimele săptămâni cu Salmonella.
S-au evaluat siguranța și calitatea a peste 22 de tone sau 18 loturi de păsări de curte de la producători lituanieni și importate din Polonia, România și Ungaria. Trei din cinci loturi neconforme au venit din Polonia cu câte unul din România și Ungaria.
În aceste zile Polonia încearcă să abordeze numărul crescut și tot mai mare de alerte legate de Salmonella în produsele din păsări de curte. ANSVA a dezvăluit anul acesta că a găsit transporturi de pulpe congelate din Polonia contaminate cu Salmonella.
Transporturile au fost verificate ca parte a controalelor îmbunătățite ale agenției asupra cărnii și subproduselor de pasăre originare din Polonia și destinate României.
”Este un aflux mare atât de carne cât şi de ouă din Polonia dat fiind faptul că a crescut incidenţa în carne a salomenelie.
Carnea care intră în România din acest stat memebru este oprită. Se prelevează probe şi abia atunci când avem rezultate se poate stabili destinaţia.”, spune Mihai Ponea, director ANSVA.
În România, de la sfârșitul lunii martie până la sfârșitul lunii aprilie, două probe s-au dovedit a fi contaminate cu Salmonella Enteritidis. Produsele, file de piept și pui congelate, proveneau din Polonia.
Întreaga cantitate de 21 de tone a fost scoasă de pe piață. Din cantitatea anunțată o tonă de carne de pasăre provenea din județul Bihor și 20 de tone din județul Ilfov. Toate au fost reținute oficial înainte de a fi distruse.