Vești proaste cu privire la unul dintre vaccinurile autorizate în Europa, după ce, miercuri, Slovenia a decis suspendarea temporară a acestuia, din cauza decesului unei tinere de 20 de ani, la câteva zile după vaccinare. Cel care a făcut anunțul a fost ministrul sloven al Sănătăţii Janez Poklukar, citat de Agenţia Naţională de Stiri STA.
Miercuri, Slovenia a suspendat temporar vaccinul produs de compania americană Johnson& Johnson, după ce o tânără de 20 de ani a murit din cauza unei hemoragii cerebrale și a apariției unor cheaguri de sânge. Potrivit oficialului, suspendarea reprezintă o măsură de prevenție, astfel că urmează a fi analizate toate posibilele motive, până la aflarea cauzei exacte. Potrivit sursei menționate, tânăra a fost internată în stare gravă luni, după mai multe zile de la vaccinare și a murit marți, din cauza problemelor apărute.
Una dintre persoanele care a reacționat în acest caz a fost Bojana Beovic, șefa grupului de experți care consiliază guvernul sloven, aceasta declarând că „ar putea exista o legătură de cauzalitate” între vaccinare și decesul femeii, însă investigațiile vor dezvălui adevărul.
Până la decizia suspendării acestui vaccin, în Slovenia erau în uz patru vaccinuri anti-COVID, toate autorizate de Agenția Europeană pentru Medicamente: Pfizer/BioNTech, Moderna, AstraZeneca și Janssen (Johnson & Johnson).
Similar României, procentul vaccinării în rândul cetățenilor din Slovenia este sub media europeană, astfel că doar 47% sunt vaccinați, ceea ce reprezintă un risc pentru sănătatea publică a țării. Pentru a crește această rată, oficialii sloveni au introdus de vineri vaccinarea obligatorie a angajaților din categoriile esențiale, decizie care a crescut radical numărul programărilor pentru vaccinare, în ultimele ore.
Secretarul de stat în Ministerul Sănătății a declarat cu puțin timp în urmă faptul că persoanele vaccinate cu serul produs de Johnson&Johnson ar putea primi cea de-a treia doză de vaccin spre sfârșitul lunii octombrie, după trecerea a șase luni de la doza de rapel.
Acesta a mai menționat că, doar după ce se vor primi datele științifice și aprobările de la EMA și FDA va fi posibilă imunizarea cu doza “booster”.
Spre deosebie de celelalte persoane care vor primi doza de rapel cu ser de la Pfizer, cei care s-au vaccinat cu Johnson&Johnson vor primi doza de rapel cu același ser.
”Principiul în vaccinologie este următorul: administrarea iniţială, dobândirea unei imunităţi iniţiale, ulterior reîmprospătarea imunităţii dobândite iniţial cu o doză de rapel. Există câteva date ştiinţifice, publicate în parte, prin care administrarea unei doze suplimentare vine la fel cu reîmprospătarea răspunsului imunitar.
Pe datele care au fost publicate până în acest moment, vorbim de o doză din acelaşi vaccin, adică o doză de Johnson&Johnson. Este un element important de menţionat. Ne dăm seama că o viitoare doză de Johnson&Johnson va avea beneficii, dar aceasta nu devine o recomandare fermă, oficială, până nu se întrunesc toate datele ştiinţifice suficient de robuste. Deciziile nu se iau, aşa, în speranţa că o să fie bine”, a declarat vicepreședintele CNCAV, Andrei Baciu, la un post TV.