29 sept. 2021 | 13:25

Bursele elevilor vor crește de la 1 ianuarie 2022. Câți bani vor primi din semestrul al 2-lea

Social
Bursele elevilor vor crește de la 1 ianuarie 2022. Câți bani vor primi din semestrul al 2-lea
În august Sorin Cîmpeanu promitea majorarea sumelor pentru bursele școlare

În ultimii ani, elevii au avut parte de bursele școlare, fie de merit, fie de performanţă, de studiu şi de ajutor social. Problema era, și este în continuare, quantumul sumelor minime alocate pentru elevii cu rezultate deosebite, conform legislației în vigoare. Surse din Ministerul Educației spun că există un proiect de lege care are menirea să schimbe aceste date ale problemei.

Învățământul preuniversitar din România și bursele școlare

Sistemul de educție românesc, și-așa într-un declin major, se zbate în încercarea de a deveni competitiv. Diferitele reforme anunțate de-a lungul timpului au rămas, fie la stadiul de proiect, fie au fost promulgate, dar au avut efecte dezastruoase. Un element important în tot acest mecanism sunt bursele școlare acordate elevilor in sistemul preuniversitar.

Dacă ne uităm la sumele minime alocate pentru bursele școlare, până în prezent, fie de merit, fie de performanţă, de studiu şi de ajutor social, constatăm că sunt cele mai mici valori. La acest moment, indiferent de ce bursele școlare vorbim, suma minimă alocată este de 100 de lei, o sumă infimă pentru rezultatele elevilor, unele excepționale.

În toți acești ani, miniștrii care au condus frâiele educației în România au promis majorări ale acestor sume pentru bursele școlare, dar nici până astăzi nu s-au regăsit acele promisiuni în bonficațiile acordate elevilor merituoși. Actualul ministru, Sorin Cîmpeanu, pe lângă deciziile de revigorare a sistemului educațonal, bazat pe competențe, își dorește și schimbarea acestui aspect.

Proiect de majorare pentru bursele elevilor

Conform unor surse din cadrul Ministerului Educației, este în discuție în aceste zile un proiect menit să modifice sumele minime alocate pentru bursele școlare ale elevilor, în totalitatea lor. Aceleași surse spun că bursele școlare ar putea crește la sume cuprinse între 150 minim și 500 de lei.

Dacă proiectul va fi aprobat, elevii din învățământul preuniversitar ar putea beneficia de bursele școlare modificate, din semestrul al II-lea al acestui an școlar. Majorarea, mai spun sursele, se va face diferențiat și banii vor fi suportați de administrațiile teritoriale.

„În semestrul II al anului școlar 2021-2022, cuantumul minim al burselor de performanţă, de merit, de studiu şi de ajutor social, de care pot beneficia elevii din învăţământul preuniversitar de stat, cu frecvenţă, este de:– 500 ron, pentru bursa de performanță,– 200 ron, pentru bursa de merit,– 150 ron, pentru bursa de studiu,– 200 ron, pentru bursa de ajutor social.”, se spune în proiectul aflat în dezbatere la Ministerul Educației.

În august Sorin Cîmpeanu promitea majorarea sumelor pentru bursele școlare

În luna august a acestui an, Sorin Cîmpeanu anunța aceste posibile modificări, după întâlnirile avute cu reprezentanții Consiliului Național al Elevilor, declarând atunci:

„Am discutat şi zilele trecute, am discutat şi astăzi cu Consiliul Naţional al Elevilor şi luăm în calcul o modificare semnificativă în plus a cuantumului minim al burselor pentru elevi. Dacă vreţi să vă spun ce înseamnă, cu titlu de propunere, creşteri semnificative, pot să vă spun că de la 100 de lei cuantumul bursei de performanţă, elevii au cerut 300 de lei, Ministerul Educaţiei a propus 500 de lei.

Pentru bursa de merit, care este acum 100 de lei la nivel de cuantum minim, există în procesul de negociere cu Consiliul Naţional al Elevilor propunerea să crească, să fie diferenţiată, de Merit I şi de Merit II, şi să aibă o valoare de 200 de lei de la 100 de lei – Merit I – şi de 250 de lei în raport cu 100 de lei – Merit II.

Pentru bursa de studiu, care în interior are şi un pronunţat caracter de sprijin social, putem lua în considerare un cuantum – vom fundamenta bugetar – de 150 de lei, iar pentru bursa de ajutor social, care are în spate puternice motive medicale, este vorba de acei elevi bolnavi cronici sau acei elevi care sunt orfani de ambii părinţi, considerăm că şi acolo este nevoie de o creştere, de o dublare de la un cuantum minim de 100 de lei la 200 de lei”, declara Sorin Cîmpeanu, în august, anul curent.
Parteneri
Care este numele real al lui Culiță Sterp. Ce apare în buletinul lui, de fapt
Redactia.ro
Clădirea emblematică din București, demolată. Palatul impunător a fost construit în mai puțin de un an
Click.ro
Decizie fără precedent a BEC. Un candidat la președinție trebuie să șteargă toate materialele de promovare online
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Femeia care le știa toate secretele rupe tăcerea! Ce a povestit Flora Năstase despre intimitatea relației dintre Adriana Bahmuțeanu și Silviu Prigoană. 'Silviu mă suna'
Unica.ro
Furtuna de zăpadă Jari. Meteorologii sunt derutați de amploarea dezastrului
EVZ.ro
Adriana Bahmuțeanu, primele declarații după ce băieții ei au fost luați de Protecția Copilului. Fosta soție a lui Silviu Prigoană nu și-a văzut nici acum fiii
Spynews
Apare o nouă taxă la bloc. O plăteşte toată lumea. Nu contează dacă te-ai debranșat și ai centrală
Capital.ro
Victorie pentru Adriana Bahmuțeanu! Copiii ei au fost scoși din casa tatălui decedat. Ce se întâmplă acum cu Eduard și cu Maximus
Avantaje
Putin se RĂZBUNĂ! RACHETA rușilor care a SPERIAT țările NATO
Mediaflux
Breaking news! Alina Petre a obținut un ordin de protecție pentru 5 zile împotriva celui de care s-a despărțit, dar care îi este încă soț. Vedeta se teme pentru viața ei
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate ninsori și vânt puternic. Ce au anunțat meteorologii
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro