28 sept. 2021 | 23:53

Motivele pentru care au explodat prețurile la energie. Ce se anunță pentru viitorul apropiat, de fapt

News
Motivele pentru care au explodat prețurile la energie. Ce se anunță pentru viitorul apropiat, de fapt
Cum va evolua pretul energiei electrice

Prețurile la energie au explodat în țările din Europa. Acest lucru se reflectă deja și în facturile românilor.

Previziunile nu sunt deloc îmbucurătoare, iar asta pentru că depozitele de gaz și cărbune, dar și resursele hidrologice pentru producția de energie electrică sunt în scădere.

De ce au crescut enorm prețurile la energie

Din nefericire, nu există semne că situația s-ar putea îmbunătăți, asta deși cererea continuă să fie mare după o pauză provocată de pandemie.

„Echilibrul cererii-ofertă al Europei va rămâne neobișnuit de strâns în direcția iernii, adăugând o presiune suplimentară asupra prețurilor pe o piață care se află deja la niveluri record”, au scris analiștii BloombergNEF într-un raport publicat marți.

Furnizorii mai mici de energie din Marea Britanie s-au prăbușit, iar unii comercianți de energie electrică din Franța se luptă să aprovizioneze clienții, riscând colapsul.

Între timp, minerii europeni avertizează că prețurile crescute le-ar putea perturba conversia.

Contractele financiare derivate care obliă părțile să tranzacționeze  un activ la o dată și un preț prestabilite din Olanda au crescut cu până la 12%. Contractul echivalent din Marea Britanie a crescut cu aceeași rată.

Prețul la țiței a crescut pentru prima dată la peste 80 de dolari pe baril, din octombrie 2018, iar prețul cărbenului din nord-vestul Europei au fost cele mai mari de la criza din 2008.

Ce se întâmplă cu energia electrică

Operatorul de rețea norvegian Statnett SF a declarat că aprovizionarea cu energie electrică în sud-vestul țării este presată din cauza intrărilor scăzute și a stocurilor în scădere.

„Acum există o cantitate foarte mică de apă, pentru această perioadă a anului, în multe dintre rezervoarele de aici”, a spus Statnett.

Această lipsă ar putea limita exporturile către alte piețe. Marea Britanie se confruntă cu o criză proprie de aprovizionare, iar Germania și Danemarca sunt conectate la rețeaua norvegiană.

Pe de altă parte, Rusia spune că obligațiile sale de furnizare a exportului au fost îndeplinite. Va fi o licitație cheie de aze în Ucraina pe 18 octombrie, pentru a vedea cât de mult combustibil va veni din Rusia.

„Este foarte dificil să faci prognoze. În prezent, piața gazelor este extrem de limitată”, a declarat Marco Saalfrank, șeful reprezentanților comerciali din Europa continentală la serviciul elvețian Axpo Holding AG.

Depinde foarte mult de cum va fi iarna, iar dacă este o iarnă rece, atunci vom vedea probabil că prețul gazului continuă să crească.”, a spus acesta,.

Parteneri
Cuplu surpriză în showbiz. Cu cine l-a înlocuit Naomi Hedman pe Florin Ristei
Redactia.ro
De ce nu ar trebui să ceri niciodată felii de lămâie într-un restaurant. Detaliul neașteptat dezvăluit de o angajată
Click.ro
Care sunt cele două țări NATO pe care Putin le-ar ataca în cel mai negru scenariu al generalilor americani
Digi24
Adelina Pestrițu și-a arătat BUSTUL pe Internet. Imagini INCENDIARE cu bruneta!
Vocea.biz
'Actorul vostru, diavolul realității mele'. Un cunoscut actor e acuzat că și-ar fi bătut soția!
Unica.ro
Horoscop. Zodiile care se îmbogățesc până la finalul anului. Vor face bani pe bandă rulantă
EVZ.ro
EXCLUSIV. Raluca Pastramă îl dă în judecată pe Ibrahim, fostul soț, după ce a filmat-o în ipostaze interzise! Imaginile au ajuns și la Pepe. Reacție dură la adresa celor doi bărbați
Spynews
Românii, taxaţi cu 500 LEI, chiar şi de mai multe ori pe an. Va fi inclus în preț, nu poți evita
Capital.ro
Ce a comentat Mihai Bendeac despre rochia de mireasă, de 80 de euro, a lui Theo Rose: "Femeia asta...". Reacția lui a stârnit internauții
Avantaje
SE CERE RETRAGEREA din ALEGERI! CUTREMUR în POLITICĂ!
Mediaflux
Noul cuplu bombă în showbiz! Naomi Hedman, fosta iubită a lui Florin Ristei, și fiul Ozanei Barabancea, Andrew, au o relație! | VIDEO
Spynews.ro
Jupiter Retrograd până în februarie 2025. Care sunt zodiie afectate și ce lecții au de învățat în perioada următoare
Realitatea.net
Babasha se confruntă cu probleme de sănătate. Ce a pățit: „Pe partea dreaptă a feței am o hemipareză”
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro