Restricțiile anti-Covid-19 tot mai dure îi „inspiră” pe cetățenii sceptici să apeleze la metode ilegale de a-și obține certificate de vaccinare care le asigură o libertate de mișcare mai mare. Acesta a fost și cazul a 96 de persoane din Mehedinți, Dolj și Caraș-Severin, care au făcut rost de aceste documente cu ajutorul a doi funcționari publici ai Primăriei din Drobeta Turnu Severin. În acest moment, Poliția face investigații pentru a aduna toate probele care dovedesc că cei doi bărbați au săvârșit infracțiunea de fals informatic.
Doi bărbați din Drobeta Turnu Severin, angajați ai Primăriei, sunt anchetați pentru accesarea ilegală a sistemului informatic de generare al certificatelor de vaccinare digitale Covid, cât și de fals informatic.
Toate aceste acuzații vin după ce bărbații au generat 96 de certificate false de vaccinare pentru diferite persoane din din Mehedinți, Dolj și Caraș-Severin, care nu s-au imunizat niciodată anti-Covid-19.
Potrivit informațiilor oferite de Poliție, evenimentele au avut loc în perioada 15 mai-25 iunie, atunci când unul dintre suspecți, care era detașat registrator la un centru de vaccinare din oraș, s-ar fi prezentat la centru în afara orelor de muncă, reușind să genereze certificatele prin suprascrierea altora deja existente.
Ca urmare, în această dimineață au fost demarate 64 de perecheziții domiciliare, în judeţele Mehedinţi, Dolj şi Caraş-Severin, la diferite persoane care au beneficiat de documentele false care atestă vaccinarea.
“Acţiunea se derulează sub coordonarea Parchetului de pe lângă Tribunalul Mehedinţi, în cauză fiind efectuate cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de acces ilegal la un sistem informatic, fals informatic şi uz de fals”, a precizat IPJ Mehedinţi, potrivit Agrepres.
Atât angajații, cât și persoanele care au primit certificate false vor fi aduși la audieri în vederea stabilirii tuturor datelor.
Potrivit ultimelor informații transmise de autorități, activităţile vor fi desfăşurate cu sprijinul luptătorilor Serviciului pentru Acţiuni Speciale Mehedinţi, precum şi al jandarmilor Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Mehedinţi şi cu suportul Direcţiei Operaţiuni Speciale din cadrul Poliţiei Române, menționează sursa citată.
Lucrurile nu stau prea bine nici pe cale legală, astfel că, preşedintele Organizaţiei Patronale a Hotelurilor şi Restaurantelor din România, Ion Biriș, atrage atenția asupra faptului că mai multe persoane pot intra într-un local pe baza aceluiași certificat verde de vaccinare. Potrivit acestuia, angajații nu au voie sa verifice identitatea clienților și nici dacă cerficatul verde le aparține.
“Statul ar face foarte bine să-şi facă un pic de ordine. Noi nu avem cum să verificăm certificatul ‘verde’, pe lângă faptul că nu avem oamenii disponibili, nu avem competenţele necesare. Ce pot eu să fac? Nu mai punem la socoteală că acel certificat verde poate fi arătat de oricine.
Practic, dacă mie îmi intră 20 de clienţi la mine pe terasă cu acelaşi telefon cu acelaşi certificat verde, eu nu am ce să fac, îi las, pentru că nu am dreptul să-i legitimez. Deci este foarte ambiguă toată această chestie”, a explicat Ion Biriş, în timpul Conferinţei Naţionale a Industriei Ospitalităţii.