În ultima vreme există tot mai multe presiuni din partea autorităților asupra polițiștilor locali. Una din cele mai controversate entități din cadul administrațiilor locale, Poliția locală, trece prin momente grele. Surse din interior spun că se dorește, într-un fel sau altul, diminuarea efectivelor de polițiști locali, moitvația fiind lipsa bugetelor locale pentru plata salariilor. Sunt cazuri în care angajați ai Poliției locale au salarii peste 5.000 de lei.
În urmă cu aproape 12 ani, în Senatul României se aproba un proiect de lege prin care era aprobată o nouă instituție cu atribuții noi subordonată direct Primăriilor de sector și județene, Poliția Locală. Ulterior Poliția comunitară avea să fie asimilată în noua structură creată, păstrând atribuțiile de până atunci, pe lânge cele noi aăugate instituției Poliției Locale.
De-atunci și până astăzi au existat mai multe controverse legate de Poliția Locală și legate de atribuțiile acesteia, precum și legate de salariile unora dintre angajații instituției. În anumite cazuri, spun sure din interior, salariile ajung să treacă de 5 – 6.000 de lei, fără sporurile aferente, conform legii. În același timp, în ultimii ani au apărut tot mai multe presiuni asupra angajaților din cadrul instituției, presiuni venite din afara acesteia sau chiar din partea primăriilor.
În afară de atribuțiile asimilate odată cu fosta Poliție comunitară, actuala instuție are și atribuții pe mediu, pe colectarea de deșeuri din spațiile publice, ordinea publică, etc. Surse din interior spun că în utima vreme, având în vedere bugetele diminuate de la primăriile la care sunt arodante efectivele din cadrul Poliției Locale, tot mai multe presiuni sunt puse asupra angajaților de a amenda populația.
Mecanismele bugetare din cadrul primăriilor, atunci când se calculează, se bazează și pe quantumul amenzilor date de Poliția Locală populației, spune președintele Sindicatului Național Pro Lex, Vasile Lincu. Ținând cont de acest aspect, de aici și justificarea acestor presiuni puse pe angajații instituției, mai spune același Vasile Lincu, recunoscând că, deși nu este o regulă geneal valabilă peste tot, cazurile de acest gen sunt tot mai frecvente.
„Trebuie să fim corecți de la început și să spunem că nu este o situație general valablilă. Sunt orașe unde nu au fost semnalate cazuri, dar, din păcate, exemplele negative sunt foarte multe”, a spus Lincu.
Un alt caz de presiune asupra polițiștilor locali a fost semnalat la Sectorul 6 al Capitalei, unde actualul primar, Ciprian Ciucu anunța că intenționează să dea afară 100 de polițiști locali. Motivația edilului era că cei vizați nu sunt în stare să scrie și să citească, cu alte cuvinte analfabeți. Cazuri similare de presiune au fost, conform unor surse, și la Sectorul 3, unde deși amendații au voie ca în timp de 15 zile să plătească jumătate din valoare amenzii, polițiștilor locali li s-a impus să dea amenzi în quantumul cel mai mare.