Într-un raport al BNR de la finele lunii august se vorbește despre rata inflației în aceste prime 9 luni. În același timp indicele ROBOR, care la începutul anului ajunsese la 2,01, astăzi a fost mult sub acest nivel. Atât rata inflației cât și indicele ROBOR sunt factri determinanți în calcularea dobâznilor la creditele de consum făcute de români.
Rata anuală a inflației a continuat să crească în trimestrul doi din 2021, depășind limita superioară a benzii de variație a țintei fixe și ajungând la 3,94 la sută la sfârșitul perioadei examinate, spune BNR în raportul publicat la finele lui august.
Presiunile asupra costurilor de producție rămân semnificative și trecerea la prețuri este facilitată de revenirea cererii, pe fondul îmbunătățirii situației medicale și a restabilirii încrederii consumatorilor.
Împotriva acestui lucru de fond, rata anuală a inflației ajustată și-a oprit tendința descendentă, situându-se în jurul valorii de 2,9 la sută în perioada analizată, mai anunță banca centrală.
În același raport BNR menționează faptul că indicele ROBOR la 3 și 6 luni a rămas în prima jumătate a lunii aprilie a fost pe drumul descendent care apăruse spre sfârșitul primului trimestru. Apoi a rămas relativ constant, înainte de a avea o nouă scădere ușoară la mijlocul lunii mai și la începutul lunii iunie. Astfel s-a inversat complet creșterea observată în prima parte a lunii martie, concluzionează specialiștii BNR.
În schimb, indicele ROBOR la 12 luni a rămas aproape stabil pe toată perioada. Astfel, mediile trimestriale ale acestor rate au continuat să scadă, deși mai lent decât în primul trimestru al anului 2021, ajungând la 1,55 % pentru trei luni. Procentul este de 0,09 puncte procentuale. Indicele pentru 6 luni a ajuns la 1,66 %, în scădere cu 0,07 puncte procentuale, și 1,75 procentual, în scădere cu 0,04 puncte procentuale, pentru ratele la 12 luni. Aceste valori sunt cele mai mici din aproape patru ani.
„Pe fondul scăderii ușoare a ratelor ROBOR relevante, a reducerii IRCC în T2, precum și a unor modificări ale compoziției fluxului de credit, rata medie de creditare a noilor afaceri către clienții nebancari a scăzut 0,13 puncte procentuale din aprilie până în mai 2021”, percizează BNR în raportul său.
La cotațiile de astăzi, 16 septembrie, indicele ROBOR pentru o lună a fost menținut la 1,54. În schimb, la 3 luni indicele ROBOR este în staționare de câteva zile, fiind cotat la 1,61. De cealaltă parte indicele pentru 6, respectiv 12 luni, a ajuns la 1.74, reespectiv 1.84. În cazul ultimelor două, în raport cu datele emise de BNR în raport, s-a constatat touși o creștere a procentelor de indexare.