Raed Arafat a explicat recent situația angajațiilor din instituțiile care aparțin sectoarelor esențiale de activitate, susținând că aceștia au o poziție diferită față de alte persoane. Potrivit șefului DSU, în cazul infectării acestora, funcționarea instituțiilor publice va fi afectată, risc pe care nimeni nu dorește să și-l asume. De aceea, secetarul de stat în MAI a oferit o variantă alternativă vaccinării obligatorii, menită să evite dezvoltarea focarleor de Covid-19.
După ce fostul ministru al Sănătății, Nelu Tătaru, a vorbit despre obligativitatea vaccinării pentru persoanele care lucrează în domeniile esențiale, Raed Arafat a venit cu lămuriri în acest sens.
Acesta a subliniat importanța anumitor categorii de angajați, în grija cărora stau mai multe instituții publice importante. Pentru a evita introducerea obligativității vaccinării, șeful DSU a anunțat că alternativa la imunizare o reprezintă testările periodice anti-Covid-19.
„Nu e vorba numai de tine, ci că ești funcționar într-o structură esențială. Dacă te îmbolnăvești și vă îmbolnăviți între voi și mergeți acasă, nu mai are cine să lucreze. Dacă nu e vaccinarea obligatorie, trebuie măcar să te testezi periodic. (…)
Cine nu vrea să se vaccineze, cel puțin trebuie să se testeze periodic în instituții cu expunere publică și unde avem personal care nu poate să plece acasă, să stea în carantină 14 zile sau să moară cum a murit un pompier acum câteva zile de 44 de ani nevaccinat. Acești oameni sunt expuși. Dacă nu e vaccinare obligatorie, măcar testarea”, a afirmat Raed Arafat, la Antena3.
Secretarul de stat în MAI a mai adăugat în aceeași categorie și medicii, sugerând că, odată cu infectarea lor, nu vor mai exista specialiști care să îngrijească pacienții bolnavi.
În urmă cu câteva ore, medicul Nelu Tătaru, consilier onorific al premierului, a vorbit despre nevoia imperioasă de a vaccina anti-Covid-19 persoanele care lucrează în instituțiile esențiale ale statului sau pe cele din categoriile de risc, precum pacienți care prezintă cormobidități grave sau boli incurabile.
Acesta a explicat într-un interviu acordat jurnalistului Adrian Cojocaru, la DigiFM, despre pericolul reprezentat de valul patru al pandemiei, care ar trebui tratat cu cea mai mare responsabilitate.
„Acele persoane din sectoarele esențiale să fie vaccinate, iar cei care au legături cu acele sectoare să fie testați săptămânal. Ne gândim la vaccinare sau testare. Acestea sunt opiniile pe care eu, ca și consilier onorific, le promovez la nivelul primului ministru, în care fac o evaluare a stării actuale.
Deciziile se iau la nivelul Ministerului Sănătății sau CNSU, pe care îl conduce premierul. Trebuie să înțelegem că suntem într-un val patru, care este mai agresiv decât unu sau doi. Ne e greu să îl luăm în serios după un sezon estival”, a declarat Tătaru, potrivit Digi FM