Gigantul retailer german Lidl este implicat într-un scandal ce presupune un proces al unei organizații pentru drepturile omului. Despre ce este vorba, mai exact, și ce spun patronii lanțului de hypermarketuri.
Celebrul lanț de hypermarketuri Lidl s-ar afla în centrul unui scandal de zile mari, primind acuzații grave din partea celor de la CEDO.
Organizația pentru drepturile omului Centrul European pentru Drepturile Constituționale și Omului a deschis un proces care ar pune în pericol lanțuri celebre de magazine precum Lidl, Hugo Boss, Aldi și C&A.
Giganții comerțului au primit acuzații destul de grave la Procurorul General, depuse de oficialii CeDO, potrivit cărora „au ajutat și au încurajat crimele împotriva umanității sub formă de înrobire prin muncă forțată“.
În dosarul cu pricină, se pare că cele patru lanțuri de magazine ar fi avut, în ultimii ani, relații directe sau indirecte de aprovizionare cu companiile textile din Xinjiang, companie pusă sub semnul întrebării, fiind suspectată că ar fi exploatat forța de muncă.
Mai exact, ar fi vorba despre o minoritate de unguri din orașul chinezesc, grupare etnică suprimată în mod grotesc de guvernul din China. Potrivit celor de la impact.ro, în prezent, cel puțin un milion de oameni din Xinjiang ar fi reținuți în tabere de reeducare și forțați să lucreze prin programe organizate de stat.
Aceste programe presupun obligativitatea de a munci în sectorul textil, puternic reprezentat în această localitate din China. Oficialii de la CEDO susțin că cele patru companii menționate anterior, inclusiv LIDL, ar fi avut producție în orașul Xinjiang până de curând, conform datelor apărute în listele furnizorilor pe care le-au publicat, comercianții fiind astfel conștienți de riscul utilizării lucrătorilor forțați.
Acuzațiile care le-au fost aduse companiilor LIDL, Aldi, C&A și Hugo Boss au fost respinse vehement de către reprezentanții firmelor. Cu toate acestea, în cadrul dosarului s-ar fi dovedit că reputatul lanț german de hypermarketuri LIDL ar lucra cu trei fabrici de textile din sudul localității chineze Xinjiang, iar cel puțin două dintre aceste firme ar fi angajat foști deținuți din taberele de reeducare.
Oficialii companiei LIDL au declarat că retailerul german nu ar mai fi lucrat cu cele două companii de mai bine de un an de zile, în timp ce cu cea de-a treia companie și-ar fi încheiat socotelile la sfârșitul lunii iunie.