Trendul mașinilor electrice prinde din ce în ce mai mult. Fie că vorbim de persoane fizice, sau chiar de instituții, piața achizițiilor de mașini electrice în România crește. La nivel instituțional, se pare că ANAF a decis achiziționarea a două mașini electrice. Suma pe care instituția statului o va cheltui este de 100.000 de euro, iar cerințele nu sunt deloc de neglijat.
Conform unui raport din anul 2020, cumpărătorii români s-au îndreptat încet spre mașinile electrice și electrificate ca un mijloc viabil de a circula. Dovada este creșterea record a numărului de mașini electrice și electrificate noi achiziționate până în 2020.
Potrivit asociației producătorilor de automobile și a importatorilor de automobile din țară (APIA), în 2020 au fost înregistrate exact 2.846 de mașini electrice noi în toată țara. Aceasta reprezintă o creștere de 89% față de cele 1.506 de vehicule electrice înregistrate în 2019.
Chiar dacă cumpărătorii români nu au destul de multă putere de cumpărare, grație unuia dintre cele mai mari stimulente EV, de aproape 10.000 de euro pentru o mașină electrică, oamenii sunt încă motivați să cumpere.
În mod surprinzător, cel mai popular producător a fost Renault, urmat de Volkswagen (e-Golf și e-Up!) Și Skoda cu Citigo iV, Hyundai, Mercedes-Benz și Tesla. Hibrizii plug-in au cunoscut o reapariție și în 2020. Au crescut cu 158% față de anul anterior și, împreună cu vehiculele electrice, au reușit să își crească cota de piață combinată de la 4,2% în 2019 la 7,1% în 2020.
Piața de achiziții pentru acest gen de mașini va continua să crească în popularitate, pe măsură ce vor fi disponibile mai multe modele, în special pe partea mai accesibilă a spectrului. Tesla urmează să intre oficial pe piața românească în 2021. Compania s-a angajat să construiască primele trei stații de supraalimentare în viitorul apropiat.
Dacă la nivelul pieței pentru persoanele fizice cererea a crescut, la nivel instituțional, sunt puține instituțiile statului care au decis să își înnoiască parcul auto cu mașini electrice. Așa se face că, recent, ANAF a anunțat intenția de a achiziționa două mașini electrice. Costul s-ar ridica undeva la 100.000 de euro.
Conform datelor, la această oră ANAF are un parc auto de 590 de mașini, din care mai mult de jumătate nu sunt funcționale. Nu se știe deocamdată care este compania de la care vor achiziționa cele două mașini electrice, dar cerința instituției este ca cele două mașini să vină cu volane tapițate în piele. Odată cu achiziția celor două mașini electrice, ANAF, spun sursele, cere și o stație de încărcare rapidă pentru cele două mașini. Mai mult ca sigur că stația de încărcare va fi montată în cadrul parcului auto deținut de instituție.