Un experiment care a atârnat rinocerii cu susul în jos pentru a vedea ce efect a avut asupra animalelor a fost distins cu unul dintre premiile IG Nobel din acest an. Ce s-a întâmplat, de fapt? Toată lumea a râs.
Să vezi și să nu crezi. Un material video în care 12 rinoceri au fost ridicați de o macara, cu picioarele în sus, a câștigat un premiu Anti-Nobel. Printre nominalizați au mai fost persoane care au inclus echipe care au studiat bacteriile din guma de mestecat lipită de trotuare și modul de control al gândacilor de pe submarine.
Premiile de parodie Anti-Nobel nu sunt la fel de faimoase ca adevăratele premii Nobel, iar din cauza restricțiilor impuse de pandemia de COVID-19, ceremonia nu a putut avea loc la Universitatea Harvard din SUA.
În schimb, toată distracția s-a mutat în mediul online. Publicația Annals of Improbable Research spune că premiile IG Nobel ar trebui să te facă mai întâi să râzi, dar apoi să te facă să te gândești. Același scop l-a avut și videoclipul în care 12 rinoceri au fost ținuți cu capul în jos timp de 10 minute.
Medicul veterinar Robin Radcliffe și colegii săi de la Universitatea Cornell au făcut exact acest lucru în Namibia. Motivul a fost unul destul de simplu. Aceasta reprezintă o activitate care a fost folosită din ce în ce mai mult în lucrările de conservare africane pentru a schimba rinocerii între zonele de habitat.
Specialiștii au dorit să afle dacă sănătatea animalelor ar putea fi compromisă atunci când sunt ținuți cu picioarele sub un elicopter, verificând, astfel, dacă inima și plămânii animalelor funcționează la fel de bine în asemenea circumstanțe.
„Namibia nu a fost prima țară care a mutat rinocerii cu capul în jos, atârnați de un eclipter, dar a fost prima care a făcut în pas înapoi și a spus <<Hai să cercetăm și aflăm dacă acest mod de transport este sigur pentru rinoceri>”, a declarat veterinarul Robin Radcliffe pentru cei de la BBC.
Astfel, echipa lui Radcliffe împreună cu oficialii de la Ministerul Namibian al Mediului, Silviculturii și Turismului au suspendat 12 rinoceri negri de picioare, legându-i de o macara, nu înainte de a tranchiliza animalele. Rezultatele au fost favorabile.
„Am mai observat că rinocerii care stau prea mult pe o parte sau pe burtă pot suferi afecțiuni musculare, din cauza greutății mari. Transportarea de picioare nu pune presiune asupra corpului, în afara curelei înfășurate pe glezne”, a mai declarat Robin Radcliffe pentru sursa citată.