Niciodată nu ne-am putea imagina că vecinul nostru vorbește o altă limbă, sau că o să fim nevoiți să ne înțelegem diferit cu o persoană de sex opus. Acest lucru se întâmplă într-un sat unic în lume, unde femeile și bărbații vorbesc alte limbi, ba chiar se mândresc cu acest lucru.
Într-un sat aflat în sudul Nigeriei, vocabulare distincte sunt folosite de bărbați și femei. Mai exact, aceștia sunt extrem de mulțumiți cu alegerea lor, explicând că diferența este ‘o binecuvântare de la Dumnezeu’. Există cuvinte pe care ei le au în comun, dar și altele care nu seamănă absolut deloc.
Mai exact, femeile folosesc cuvântul ‘okwakwe’ pentru câine, în timp ce bărbații spun ‘abu’. Aceste limbi nu au forme scrise, deci nu se știe cu exactitate cât de mult diferă. Totuși, cei din satul respectiv nu s-ar vedea fără aceste diferențe ce pot să pară bizare pentru mulți oameni.
„Este ca și cum ar fi două vocabulare complet diferite. Multe cuvinte pe care bărbații și femeile le împărtășesc în comun, apoi există altele care sunt total diferite în funcție de sex.
Nu sună la fel, nu au aceleași litere, sunt cuvinte complet diferite.”, a mărturisit antropologul Chi Chi Undie.
Bărbații și femeile se înțeleg perfect în respectivul sat, mai cu seamă pentru că învață ambele limbi în timp ce cresc. Aceștia consideră că diferențele sunt un semn al unicității, iar băieții se exprimă în limba destinată persoanelor de sex masculin până la vârsta de 10 ani, potrivit știridinlume.ro.
„Există o etapă la care va ajunge bărbatul și va descoperi că nu folosește limbajul său de drept. Nimeni nu-i va spune că ar trebui să treacă la limba masculină.
Când începe să vorbească limba bărbaților, știi că a ajuns la maturitate. Dacă un copil nu trece la limba corectă până la o anumită vârstă, acesta este considerat anormal.”, a adăugat antropologul.
Limbile folosite în satul din Nigeria nu au forme scrise, așa că ele sunt transmise din generație în generație prin vorbire. Comunitatea din respectivul loc consideră că Dumnezeu i-a creat pe Adam și Eva la fel ca pe oamenii din Ubang, înzestrându-i cu limbi diferite.
Ba chiar, ei cred că Dumnezeu și-a dorit să ofere câte două limbi fiecărui sat, dar și-a dat seama că nu ar fi fost destule. Cei din Ubang se consideră norocoși pentru că au această diferență de limbă, mai ales pentru că respectiva comunitate este unică în lume.