Explozia prețurile se resimte direct în buzunarul românului de rând. În ultima vreme românii se plâng de creșterea prețrior la majoritatea produselor alimentare. Analiștii spun că acest fenomen va continua și în perioada următoare. Prețurile mari vin ca efect al crizei economice mondiale și a pandemiei în care ne aflăm. Indicele FAO, spun analiștii, a scăzut în prima parte a acestui an.
Criza economică globală din jurul pandemiei COVID-19 se resimte peste tot. Cauzele șocului indus de pandemie, blocarea, închiderea frontierelor, prăbușirea comerțului, interdicțiile de călătorie și volatilitatea pieței financiare, au fost comune în toate țările și regiunile, în timp ce recuperarea proiectată va fi marcată de circumstanțele divergente ale fiecărei țări.
Succesul în era post-pandemică va reflecta o constelație de politici și capacități specifice fiecărei țări, inclusiv ratele naționale de vaccinare, integrarea în blocurile economice majore, capacitatea de a oferi stimulente fiscale și monetare și restabilirea solvabilității în sectorul privat. În timp ce toate țările afectate vor fi în esență similare, fiecare țară va reuși, probabil, să treacă pe această criză în felul său.
Conform Food Price Index, prețurile globale la alimente au scăzut pentru prima dată în ultimele 12 luni. Este totuși un paradox, dacă ținem cont de scumpirile resimțite, la nivel global, la materiile prime și la combustibili.
Indicele FAO al prețurilor la alimente a scăzut cu 2,5% în iunie, potrivit unui raport de referință al Națiunilor Unite. Indicele FAO al prețurilor la alimente a avut în medie 124,6 puncte în iunie 2021, în scădere cu 2,5% față de luna mai.
Același indice a înregistrat un procent de 33,9% mai mare decât nivelul său din aceeași perioadă a anului trecut. Declinul din iunie a marcat prima scădere a indicelui FAO după douăsprezece creșteri lunare consecutive.
Indicele FAO al prețurilor la alimente urmărește modificările prețurilor internaționale ale produselor alimentare cele mai comercializate la nivel global. Scăderea din iunie a reflectat scăderea prețurilor la uleiurile vegetale, cerealele.
Indicele FAO al prețului uleiului vegetal a scăzut cu 9,8 la sută în luna respectivă. Specialiștii spun că astfel s-a marcatun minim de patru luni. Scăderea considerabilă de la o lună la alta reflectă în principal prețurile internaționale mai mici ale uleiurilor de palmier, soia și floarea soarelui.
Deși indicele FAO arată o fluctuație, la nivel mondial, cu toate astea România este apăsată în aceste zile de explozia prețurilor. Fie că vorbim de prețutir mari la servicii, sau chiar la alimente, creșterile sunt semnificative și nu au tendința de stopare.
Deși premierul Cîțu anunța o creștere economică vertiginoasă, de cealaltă parte nu s-a întreprins nimic pentru a stopa această creștere a prețurilor. Costul serviciilor furnizate către români, prețurile majorate la alimente, nu face altceva decât săs cadă puterea de cumpărare a românului de rând, în condițiile în care salariul minim brut este de 2.300 de lei.
Actuala criză politică nu face altceva decât să devină un nou efect de bumerang asupra stabilității micro și macro-economice, rezultatul fiind o nouă scumpire și, categoric, o depreciere a leului în raport cu moneda unică europeană, barometrul ieftinirilor sau al scumpirilor din România.