Multor români le place vișinata de casă dulce, care se prepară din vișine, zahăr și alcool. Însă cum se face vișinata clasică. Iată rețeta de vișinată cu care nu vei da greș! Din 2 kilograme de vișine vei obține în jur de 7 litri de vișinată.
2 kilograme de vișine cu tot cu sâmburi;
2 litri de alcool dublu rafinat;
2 kilograme de zahăr;
2 litri de apă.
Mai întâi se spală și se curăță vișinele de codițe. Foarte important este că sâmburii nu se scot. Ei se amestecă cu cei doi litri de alcool și se lasă vreme de o săptămână într-o damigeană acoperită cu tifon și pusă într-un loc întunecat. După ce trece o săptămână, se pregătește un sirop din cele 2 kilograme de zahăr și doi litri de apă, se lasă la fiert apoi până se dizolvă zahărul, după care se lasă la răcit. După ce s-a răcit siropul, se adaugă peste vișinele din damigeană și se agită ușor.
Nu se amestecă în damigeană pentru că zahărul este deja dizolvat. Apoi, se acoperă damigeana cu un dop și se lasă amestecul la macerat pentru două luni, tot la loc răcoros și întunecat. Vișinata nu se lasă la fermentat la soare deoarece își poate pierde din arome și i se poate schimba culoarea. După ce au trecut cele două luni de zile, vișinata de casă se strecoară și se pune în sticle cu dop.
Dacă ți-a plăcut prima rețetă poți să încerci și următoarea rețetă de vișinată
1 kg de vișine coapte;
500 ml de alcool dublu rafinat de 96 de grade;
500 de grame de zahăr.
Vișinele se spală, se curăță de frunze și cozi, după care se lasă la uscat. După ce acestea s-au uscat, într-o damigeană se pune încet un rând de vișine, apoi unul rând de zahăr, repetând operațiunea cât este nevoie, însă ultimul strat trebuie să fie neapărat de zahăr. Se acoperă damigeana și se lăsă la macerat aproximativ o săptămână, până când zahărul se topește și se formează siropul. În acest termen de șapte zile trebuie să agiți ușor damigeana pentru ca vișinele să se amestece cu zahărul.
După ce a trecut săptămâna, iar zahărul s-a dizolvat, se va adăuga alcoolul și apoi se mai lasă la macerat încă patru săptămâni. În aceste săptămâni, se va agita ușor damigeana o dată la două zile și se va ține într-un loc uscat și răcoros. După ce termenul s-a finalizat, se strecoară lichidul și se pune în sticle.