Medicul infecționist de la Matei Balș, Adrian Marinescu, atrage atenția cu privire la înmulțirea constantă a infectărilor cu Covid-19. Astfel, urmărind graficul evoluției cazurilor din valul patru al pandemiei se observă o creștere de 20-25% în cazul fiecărei săptămâni, motiv de îngrijorare pentru toată lumea.
Numărul infectărilor cu Covid-19 devine îngrijorător în România, după ce 1,092,122 de cazuri au fost înregistrate până ieri, 24 august 2021, în țara noastră, dintre care 782 au fost cazuri noi. De asemenea, o noutate a valului patru este reprezentată de categoriile vulnerabile, copii și tineri, majoritatea nevaccinați.
Adrian Marinescu, medic infecționist la Institutul Matei Balș din Capitală, a vorbit recent despre pericolul reprezentat de „o creștere constantă și nu despre o explozie” a cazurilor, ceea ce ia forma unui trend în plină evoluție.
Pentru a evita pe cât se poate transmiterea comunitară și internarea în secțiile ATI, medicul recomandă vaccinarea în număr cât mai mare. Acesta dă asigurări cu privire la lipsa posibilităților de internare în zonele rurale, acolo unde pot apărea focare de infecție greu de controlat.
„E o creștere constantă și nu o explozie. Media fiecărei saptămâni e evidentă către creștere cu un procent de 20-25% în plus. Contează care cazurile de infectare și câte sunt în ATI. La nivelul regiunilor fierbinți evident că nu vom putea să rezolvăm cu spitalele pe care le avem”, a explicat Marinescu, pentru Realitatea PLUS.
Întrebat despre motivele pentru care România a ajuns iar într-o situație delicată, medicul nu a dat un argument clar, însă a precizat că această creștere a cazurilor era preconizată.
Adrian Marinescu le recomandă tuturor românilor să se vaccineze și să respecte regulile de protecție, dar în același timp insistă că este nevoie de o reorganizare a tuturor spitalelor, astfel încât acestea să poată primi și pacienți infectați cu Covid-19.
“Evident că trebuia să o facem și până acum (să ne vaccinăm – n.r.), dar și în continuare. (…) Diferența față de ce a fost înainte este să nu avem o formă complicată și să nu ajungem în situatii grele de ATI. (…) Dacă mergem pe un dublu circuit pentru spitale importante din Capitală dar și în orașele mari, pentru că și acolo vor crește cazurile, atunci vom putea ține în frâu (pandemia – n.r.)”, a spus acesta, potrivit sursei citate.
În final, medicul a făcut referiri cu privire la ce se întâmplă în viața reală, confirmând că până în acest moment, diferențele dintre persoanele vaccinate și cele nevaccinate sunt evidente.
„Vreau să cred că mesajele s-au repetat suficient de des. Nici nu mai vorbim de studii clinice, ci de real life. Se vede că cei care s-au vaccinat fie nu s-au infectat, fie au făcut o formă ușoară. Cei care nu s-au vaccinat ajung cu forme grave (la spital -n.r.), fie în ATI, și asta cred că vorbește de la sine”, a concluzionat medicul de la Matei Balș.